Caperele
PrinteazaCaperele sunt mugurii unei tufe mediteraneene ce creşte în Franţa, Spania şi Italia. Sunt folosite predominant în bucătăria din Africa de Nord şi în tot bazinul mediteraneean, în special în Sardinia.
Se utilizează din ce în ce mai des în Occident pentru gustul lor neaşteptat de proaspăt.
Din punct de vedere medical, caperele se folosesc pentru a facilita digestia şi pentru poftă de mâncare, inducând o senzaţie de bine şi de vitalitate. Mugurii pot fi fierţi în ceai pentru a calma tuşea.
Mugurii întregi de capere sunt de obicei muraţi în saramură sau oţet ori împachetaţi în sare. Se consumă după ce s-au scurs şi au fost clătiţi. Adăugaţi capere la mâncarea la cuptor sau la preparatele din miel şi la sosul tartar.
Merg bine cu peştele sau carnea afumată şi se presară împreună cu pătrunjelul peste carnea de vită sau peste pizza cu roşii şi peşte.
Reprezintă un ingredient esenţial în tapenade – o pastă de măsline din zona mediteraneeană (vezi reţeta de pe pagina alăturată) – şi caponata, o salată sardiniană de vinete şi ton.
Caperele trebuie ţinute într-un borcan de sticlă. Puneţi-le într-un lichid sau sub un strat de sare, ca să împiedicaţi uscarea, şi ţineţi borcanul în frigider odată ce l-aţi deschis.