Caponata
PrinteazaCaponata din: ulei de masline, vinete, ceapa rosie, rosii, capere, stafide, telina, otet de vin alb, seminte de pin si bruschete. Nu este reţetă mai siciliană decât caponata şi există atâtea variante câţi bucătari sunt pe lume.
Dulceaţa fructelor uscate trebuie echilibrată cu puţin oţet de vin roşu. La fel de mult contează şi textura – vinetele trebuie să se topească in gură, iar ţelinaApio să fie crocantă.
Caponata este servită drept aperitiv (antipasto) împreună cu bruschetele, dar poate fi şi o garnitură savuroasă.
- 100 ml ulei de masline
- 3 vinete mari, taiate in cuburi cu latura de 2 cm
- 2 cepe rosii de apa, tocate
- 4 rosii prunisoara mari, tocate
- 2 lingurite de capere, scurse
- 50 g stafide
- 4 tulpini de telina Apio
- 50 ml otet de vin alb
- 1 mana seminte de pin si frunze de busuioc
pentru bruschete:
- 8 felii de ciabatta
- ulei de masline, pentru stropit
- 1 catel de usturoi
Mod de preparare:
Incinge uleiul de măsline într-o cratiţă mare, cu fundul gros. Sotează vinetele la foc mediu, timp de 15-20 de minute, până se înmoaie.
Scoate-le din cratiţă, în care ar trebui să mai rămână ulei. Adaugă şalotele şi sotează 5 minute până se înmoaie şi devin translucide.
Adaugă roşiile şi, în timp ce se gătesc, mărunţeşte-le cu o lingură de lemn, apoi adaugă vinetele din nou.
Asezonează bine şi amestecă totul cu stafidele, caperele, ţelina Apio şi oţetul.
Acoperă cu un capac şi lasâ-le pe foc mic timp de 40 de minute, până când se înmoaie toate legumele.
Amestecă uşor, ca să nu se zdrobească prea mult. In acest moment ar trebui să aibă o aromă dulce-acrişoară.
Când caponata este gata, las-o deoparte să se răcească puţin, în timp ce prepari bruschetele.
Incinge o tigaie- grill, stropeşte feliile de ciabatta cu ulei şi rumeneşte-le pe ambele părţi.
Freacă bine cu usturoi pâinea prăjită şi asezoneaz-o. Serveşte bruschetele alături de caponata, cu frunze de busuioc şi seminţe de pin presărate.
Caponata
Pofta buna!