Caracatita cu ierburi
PrinteazaCaracatita cu ierburi din: caracatita, ceapa, tije de telina, morcovi, civeta, frunze de cimbru, zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper, usturoi, dovlecei si rosii.
- 800 g caracatiţă
- 60 g ceapă
- 40 g tije de ţelină
- 80 g morcovi
Pentru asezonare:
- 1 legătură civetă (sau frunze de ceapă verde)
- 5-6 frunzuliţe de busuioc
- 3-4 crenguţe de cimbru
- 1/2 lămâie (zeama)
- 4 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare şi piper
Pentru dovlecei:
- 1 căţel de usturoi
- 400 g dovlecei
- 150 g roşii
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 crenguţe de cimbru
- sare şi piper
Mod de preparare:
Curăţă ceapa şi taie-o bucăţi. Spală şi curăţă morcovii şi tijele de ţelină şi taie-le pai. Pune legumele într-o oală cu apă clocotită, în care ai adăugat un praf de sare. Adaugă caracatiţa şi fierbe totul 40-50 de minute.
Scoate caracatiţa, trece-o imediat pe sub jet de apă rece, curăţ-o şi taie-o în rondele de mărime medie.
Pentru asezonare, toacă mărunt cimbrul, civeta (sau frunzele de ceapă verde) şi busuiocul. Toarnă într-un castron zeama de lămâie, adaugă ierburile tocate, uleiul, sare şi piper, după gust. Amestecă-le şi toarnă-le peste caracatiţă.
Acoperă cu folie alimentară şi lasă să se aromatizeze.
Spală dovleceii, taie-i în jumătăţi pe lungime şi îndepărtează mijlocul (partea cu seminţe). Partea rămasă taie-o mai întâi în bastonaşe, apoi în cubuleţe foarte mici. Opăreşte 2 minute roşiile în apă clocotită, apoi curăţă-le de piele şi taie-le în cubuleţe.
Incălzeşte o lingură de ulei într-o tigaie şi căleşte usturoiul pisat. Pune dovleceii, cimbrul tocat, sare şi piper, după gust, şi căleşte-le, la foc mare, 5 minute.
Pune pe farfurii dovleceii, toarnă deasupra câte 2 linguri din amestecul de caracatiţă şi ierburi aromatice.
Pofta buna!