Caracatiţă friptă, cu ardei şi cartofi in sos dulce-acrişor
PrinteazaO reteta de caracatita fripta, cu ardei si cartofi in sos dulce acrisor din: caracatita, ghimbir, usturoi, lamaie, ulei de masline extravirgin, ierburi aromatice, ardei grasi, zahar, otet din vin rosu, sare, cartofi si frunze de coriandru.
- caracatiţă (circa 1 kg)
- 10 g ghimbir proaspăt
- 3 căţei de usturoi
- 1 lămâie
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- ierburi aromatice, la alegere
pentru frigărui:
- 2 ardei graşi roşii
- 2 ardei graşi galbeni
- 10 g zahăr
- 1 lingură oţet din vin roşu
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- sare
pentru cartofi:
- 2 cartofi
- 5 frunze coriandru proaspăt
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare:
Incinge uleiul într-o cratiţă mare, căleşte puţin ghimbirul şi usturoiul zdrobit, apoi adaugă caracatiţa şi prăjeşte-o cel puţin 20 de minute. Ia cratiţa de pe foc, acoper-o cu folie alimentară şi lasă caracatiţa să se odihnească 4 ore.
Curăţă ardeii de seminţe şi de filamente, taie-i jumătăţi, apoi pătrate. Rulează-le (cu pieliţa în afară) şi înfige-le în beţele pentru frigărui.
Curăţă cartofii şi decupează din ei, cu ajutorul unui instrument special sau al unei linguriţe, biluţe egale; opăreş- te-le în apă clocotită şi dă-le la cuptor stropite cu o lingură de ulei de măsline pentru 10 minute. Prăjeşte frigăruile de ardei pe ambele părţi în ulei încins în care pui zahărul şi un praf de sare. Toarnă oţetul şi lasă pe foc să scadă. Scoate cartofii din cuptor şi adaugă frunzele de coriandru rupte.
Taie tentaculele caracatiţei bucăţi, căleşte-le într-o tigaie cu 2 linguri de ulei şi ierburi aromatice, apoi frige-le pe un grătar din fontă, la temperatură mare. La final, stropeşte-le cu 1 lingură de ulei şi cu zeama de lămâie.
Aşază pe fiecare farfurie câte un pat de cartofi şi aranjează deasupra lor frigăruile de ardei şi bucăţile de caracatiţă.
Caracatiţă friptă, cu ardei şi cartofi în sos dulce-acrişor
Pofta buna!