Care sunt beneficiile ceaiului si cat ar trebui să bei zilnic
PrinteazaCeaiul, consumat zilnic, creşte imunitatea organismului şi scade riscurile de tumori pe creier şi de accident vascular cerebral, potrivit Simon Gibbons, profesor de chimie la University College din Londra, relatează dailymail.co.uk.
Cercetătorul Simon Gibbons spune că, pentru a avea efecte maxime, trebuie consumate zilnic trei căni de ceai. “Trebuie să laşi ceaiul să se infuzeze cel puţin cinci minute pentru a permite apei fierbinţi să extragă compuşii din plante”, a spus el.
Există mai multe tipuri de ceai – negru, verde, alb şi Oolong. Toate conţin antioxidanţi şi au multe beneficii pentru sănătate.
Adăugând lapte, antioxidanţii din ceai ajung mai greu în organism, din cauza proteinelor, iar dacă se adaugă zahăr, efectul nu va mai fi acelaşi.
Ceaiul negru reduce riscul de accident vascular cerebral
Un studiu realizat timp de 15 ani în Olanda a stabilit că un consum regulat de ceai negru fără lapte reduce riscul de accident vascular cerebral. Cercetătorii au stabilit că antioxidanţii din ceaiul negru ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, care se depune pe artere şi creşte riscul de accident vascular cerebral şi atac de cord. Un studiu realizat în Statele Unite ale Americii a stabilit, de asemenea, că o cantitate de cinci căni de ceai negru pe zi reduce nivelul colesterolului rău cu 11%. De asemenea, antioxidanţii din ceai îmbunătăţesc circulaţia sanguină.
Îmbunătăţeşte funcţiile creierului
Ceaiul negru îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare. Un studiu al Universităţii din Northumbria a relevat că taninul şi cofeina din ceaiul negru îmbunătăţesc funcţiile cognitive. Într-unul dintre teste, cei care au băut două căni cu ceai s-au descurcat mai bine decât cei care au consumat băuturi placebo. Un alt studiu, al Colegiului Imperial, a stabilit că persoanele care beau mai mult de 100 de militri de ceai sau cafea pe zi prezintă un risc cu 34 la sută mai mic de a avea o tumoră pe creier.
Întăreşte sistemul imunitar
Universitatea Harvard a făcut, în cadrul unui studiu, teste de sânge pentru a compara funcţiile imunitare ale celor care beau ceai negru cu ale celor care nu consumă o astfel de băutură. Cercetătorii au ajuns astfel la concluzia că persoanele care consumă cinci căni de ceai negru pe zi au un sistem imunitar mai bun. Totodată, ceaiul ajută organismul în lupta cu bacteriile, iar ceaiul de ghimbir este cunoscut pentru proprietăţile sale antiinflamatoare şi pentru faptul că stimulează circulaţia.
Din cauza cofeinei, ceaiul negru ar trebui evitat înainte de culcare. Cele mai multe ceaiuri însă nu conţin cofeină, iar muşeţelul este recomandat pentru efectul său calmant. Ceaiul de lavandă relaxează corpul şi mintea, iar ceaiul de busuioc are efecte sedative.
Întăreşte sănătatea dinţilor
Deşi ceaiul negru, consumat mai ales fără lapte, poate colora într-un mod inestetic dinţii, el protejează gura de bacteriile care cauzează boli ale gingiilor şi carii. Ceaiul alb şi cel verde protejează de asemenea împotriva acestor bacterii.
Ceaiul verde ajută digestia şi împiedică asimilarea grăsimilor
Ceaiul verde (făcut din frunze neprocesate) ajută sistemul digestiv. Stimulează contracţiile intestinale, ajută şi la slăbit şi încetineşte asimilarea grăsimilor rele pentru organism cu 30%. Şi ceaiul de mentă este bun pentru digestie, iar cel de ghimbir este bun împotriva greţurilor.
Previne cancerul
Ceaiul conţine antioxidanţi care opresc creşterea celulelor canceroase. Ceaiul are de peste 8-10 ori mai mulţi antioxidanţi decât fructele şi legumele. În special, ceaiul verde conţine astfel de antioxidanţi. Potrivit unui studiu recent din Taiwan, cei care beau zilnic o cană cu ceai verde prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer la plămâni. De asemenea, ceaiul încetineşte evoluţia cancerului de prostată şi reduce riscul de cancer la stomac.
Incoming search terms:
- cat ceai de ghimbir poti sa bei pe zi
Foarte interesanta chestia cu beneficiile ceaiului
Bine de stiut
Interesant articolul cu ceai