Carnati banateni de casa cu boia dulce
PrinteazaCarnati banateni de casa cu boia dulce din: pulpă de porc, slănină crudă, usturoi, piper proaspăt măcinat, boia dulce, sare grunjoasă, intestine de porc.
Ingrediente:
- 5 kg pulpă de porc
- 2 kg slănină crudă
- 300 g usturoi
- 1 lingură piper proaspăt măcinat
- 100 g boia dulce
- 3 linguri sare grunjoasă
- intestine de porc
Mod de preaprare:
Tai carnea şi slănina în cubuleţe şi le treci prin maşina de tocat. Cureţi usturoiul, îl zdrobeşti şi îl amesteci cu 1/2 cană apă călduţă. Pui într-un vas mare carnea, slănina, mujdeiul, boiaua, sarea şi piperul şi amesteci energic, adăugând câte puţină apă călduţă, astfel încât să obţii o pastă cât mai moale şi aerată.
O laşi să se odihnească pentru 5-10 minute, apoi reîncepi să amesteci. Procedezi astfel de încă 3 ori, pentru ca sarea şi condimentele să pătrundă cât mai uniform în masa de carne şi cârnaţii să iasă cât mai gustoşi.
Dacă ai cumpărat intestine curăţate şi conservate în sare, le înmoi în apă călduţă, în care poţi adăuga puţin oţet. Dacă ai intestine proaspete, le cureţi cu grijă şi răbdare, folosind ca instrument de lucru coada unei linguri de lemn. începi să razi intestinul dintr-un capăt către celălalt, cu coada lingurii, iar după ce ai terminat, întorci cu grijă maţul şi îl cureţi şi pe partea cealaltă.
Speli bine intestinul. Montezi pâlnia pentru cârnaţi la maşina de tocat carne, o ungi cu slăninuţă şi o îmbraci cu intestinul, încreţindu-l pe pâlnie, ca să intre tot. Pui amestec în maşină şi, pe măsură ce învârţi mânerul, tragi de maţul care se umple, cu cealaltă mână.
Din loc în loc, înţepi cârnaţii cu scobitoarea. Ii atârni pe şipci orizontale, ca să se scurgă, într-o încăpere răcoroasă. A doua zi, îi afumi sau nu şi îi poţi prăji şi păstra în untură.
Carnati banateni de casa cu boia dulce
Pofta buna!