Cartofi gratinati cu smantana
PrinteazaCartofi gratinati cu smantana din: smantana, lapte, cascaval, nucsoara, rozmarin, oua, sare, piper, cartofi, unt.
- 200 g smântână
- 200 ml lapte
- 200 g caşcaval
- 1 linguriţă nucşoară, opţional
- • 1 1/2 linguriţă rozmarin
- 3 ouă
- sare
- piper
- 1 kg cartofi
- 1 cubuleţ unt
Mod de preparare:
Incepi prin a pregăti sosul pentru cartofii gratinaţi: pui smantâna într-un vas, torni laptele, adaugaţi jumătate din cantitatea de caşcaval ras, o linguriţă de rozmarin şi o jamătate de linguriţă de nucşoară, pui ouăle, sărezi, piperezi şi amesteci foarte bine toate ingredientele sosului.
Speli bine, cartofii şi-i fierbi în coajă aproximativ 30 de minute, trebuie să fie fierţi doar pe jumătate, pentru că vor sta şi în sos, la cuptor. După fierbere, îi scurgi de apă, îi laşi să se răcească, apoi îi cureţi de coajă şi-i tai rondele de grosimea unui deget.
Ungi cu unt un vas termorezistent şi aşezi pe fundal lui un strat de rondele de cartofi. Peste cartofi presari caşcavalul şi condimentele rămase. Aşezi al doilea strat de rondele de cartofi. La final, torni sosul preparat anterior.
Introduci vasul cu cartofi gratinaţi în cuptor după ce s-a încins bine. Ţii cartofii circa 40 de minute, la foc mediu, până când se rumenesc.
Pofta buna!