Cartofi gratinati cu pancetta si ciuperci
PrinteazaCartofi gratinati cu pancetta si ciuperci din: usturoi, ceapa, dafin, cimbru, smantana pentru gatit, lapte, pancetta, un, ciuperci salbatice, cartofi, nucsoara, salata verde.
- 6 căţei de usturoi
- 1 ceapă, tăiată în două
- 3 frunze de dafin
- 3 fire de cimbru, plus câteva frunze
- 600ml de smântână pentru gătit
- 600ml de lapte integral
- 140g de pancetta (sau bacon), tăiată în cuburi
- 25g de unt, plus 1 cubuleţ
- 250g de ciuperci sălbatice, tocate grosier după spălare
- 1,25kg de cartofi medii
- 1 nucşoară întreagă
- salată verde, pentru servit
Mod de preparare:
Pune căţeii de usturoi, ceapa, frunzele de dafin, cimbrul, smântână şi laptele într-o oală.
Dă-le uşor în clocot, la foc mic, apoi acoperă-le parţial cu un capac şi lasă-le să fiarbă 20-30 de minute, până când ceapa devine fragedă, iar smântână se îngroaşă puţin.
Stinge focul şi lasă ingredientele să se întrepătrundă 1 oră.
Strecoară amestecul într-o carafă (sau un bol) şi aruncă ierburile.
Pune usturoiul şi ceapa în robotul de bucătărie sau într-un blender şi pasează-le – dacă e nevoie, pentru a obţine o pastă fină, adaugă puţin amestec cremos din carafă.
Incorporează pasta înapoi în acest amestec şi asezonează-l cu 2 linguriţe de sare.
Pune pancetta într-o tigaie rece şi prăjeşte-o uşor, la foc mic spre mediu, astfel încât grăsimea să se topească în tigaie, iar pancetta să devină crocantă.
Scoate-o cu ajutorul unei spumiere din tigaie, pune în aceasta untul şi ciupercile şi dă focul mai mare pentru a prăji ciupercile, până când devin aurii.
Fără să decojeşti cartofii, taie-i în felii cât mai subţiri cu putinţă.
Unge cu puţin unt un vas mare termorezistent.
Aşază feliile de cartofi în straturi, presărând între ele pancetta crocantă, ciupercile, puţină nucşoară proaspăt măcinată şi piper.
La final, toarnă încet sosul pe bază de smântână, astfel încât să se aşeze printre toate straturile de ingrediente, apoi presară deasupra frunze de cimbru. Acoperă vasul cu folie de aluminiu.
Incinge cuptorul la 180°C. Coace gratinul 1 oră aooi îndepărtează folia de aluminiu şi mai găteşte-l 35-45 de minute, până când devine auriu şi crocant la suprafaţă.
Introdu un cutit în el pentru a verifica dacă acum cartofii sunt moi, apoi lasă-l 10-15 minute să se stabilizeze înainte de a-l servi, împreună cu o salata.
Cartofi gratinati cu pancetta si ciuperci
Pofta buna!