Cat de sanatoase sunt sucurile de fructe?

Printeaza

Cat de sanatoase sunt sucurile de fructe?Consumul sucurilor de fructe naturale nu mai pare atat de sanatos, dupa ultimele studii desfasurate in Regatul Unit. Cele mai drastice efecte pare sa le aiba asupra adolescentilor, care au deja o alimentatie supraincarcata cu zaharuri si grasimi. Iata ce recomandari fac nutritionistii britanici.

Risc crescut de diabet de la varste fragede

Adolescentii cu varste cuprinse intre 11-19 ani sunt si unii dintre cei mai mari consumatori de sucuri, fie ele naturale, fie din gama bauturilor acidulate. Consumul de sucuri ar trebui limitat la un singur pahar pe zi, recomanda specialistii in nutritie. Iar aceasta deoarece adolescentii inregistreaza deja un consum crescut de zaharuri, cu 42% peste media normala, si de grasime, 14% peste limita.

Advertisement

Un consum mare zaharuri nu face decat sa creasca riscul de diabet, obezitate si boli de inima, se arata in raportul emis de Agentia Guvernamentala de Supraveghere a Dietei si Nutritiei.

Zaharul, o problema mondiala

In Marea Britanie, consumul de dulciuri este o adevarata problema: parlamentarii au cerut chiar ca reclamele la alimente nesanatoase sa fie interzise la TV dupa ora 21, iar mentionarea cantitatii de zahar pe etichetele produselor alimentare sa fie obligatorie. Cat despre cadrele medicale, acestea au solicitat o accizare a zaharului pentru a stopa consumul excesiv. Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca oamenii n-ar trebui sa consume zilnic mai mult de 6 lingurite de zahar.

Fructele proaspete, recomandate

Consumul de fructe proaspete este insa incurajat de nutritionisti, continutul de fibre, minerale si alte substante hranitoare reducand efectul negativ al zaharurilor pe care le includ. 180.000 de persoane au participat la un studiu efectuat de cercetatorii britanici, americani si singaporezi pe o perioada de mai multi ani, iar concluzia generala a fost ca participantii care au consumat constant afine, struguri, mere, pere, banane si grapefruit s-au dovedit a avea o incidenta redusa a cazurilor de diabet 2 si de afectiuni cardiace. Studiul a fost facut public in 2013, in British Medical Journal.

Carente alarmante

Expertii OMS avertizeaza ca populatia din tarile dezvoltate inregistreaza carente de grasimi din peste si fibre alimentare. Grasimea de peste – acizi grasi omega-3 si omega-6 – ajuta la prevenirea bolilor de inima, cancerului si dementei.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.