Ceafa de porc aromata
PrinteazaCeafa de porc aromata din: melasa, otet, paprika, chimion, pudra de mustar, pudra de ardei iute, ceafa de porc fara os.
Ingrediente:
- 1 linguriţă de melasă (o găseşti în magazinele naturiste)
- 2 linguri oţet de mere
- 2 linguriţe paprika afumată
- 1 linguriţă de chimion măcinat
- 1 linguriţă pudră de muştar
- 1 linguriţă pudră de ardei iute
- 2,7 kg ceafă de porc fără os, cu şorici
Mod de preparare:
Intr-un bol mic, omogenizează melasa cu oţetul de mere, paprika, chimionul, pudra de muştar şi cea de ardei iute.
Cu un cuţit ascuţit, fă tăieturi adânci în şoriciul porcului, tăind straturile de şorici şi grăsime, nu şi carnea.
Pune ceafa, cu şoriciul în jos, pe o tavă şi adaugă amestecul de condimente, întinzându-l în mod uniform, pentru a intra în carne (nu în grăsime).
Intoarce ceafa cu şoriciul în sus, înfăşoar-o strâns în folie alimentară şi las-o în frigider peste noapte sau timp de 24 de ore, pentru cea mai bună aromă.
Incinge cuptorul la 150°C. Transferă ceafa, cu şoriciul în sus, într-o tavă adâncă, asezoneaz-o cu 1 lingură de sare de mare şi maseaz-o puţin, ca sarea să pătrundă în piele, apoi toarnă 500ml de apă în tavă.
Acoper-o bine cu folie de aluminiu şi las-o la cuptor timp de 5 ore.
Indepărtează folia, măreşte temperatura la 200°C şi mai găteşte ceafa încă 1 oră şi 30 de minute, sau până când carnea este foarte fragedă iar şoriciul crocant şi arămiu.
După ce carnea s-a făcut, scoate-o las-o să se odihnească. Pune sucurile din tavă într-un recipient şi lasă-le să se separe.
Scurge stratul de grăsime de la suprafaţă şi transferă sucurile rămase într-o cratiţă.
Fierbe-le la foc mic, până când scad şi obţii un sos gros, cremos.
După ce carnea s-a odihnit, tai-o felii – ar trebui să se desprindă foarte uşor – şi rupe şoriciul în bucăţi.
Serveşte carnea şi şoriciul crocant cu sosul cremos, cu piure cu muştar, morcovi copţi cu miere şi varză roşie murată.
Pofta buna!