Ceai de angelica

Printeaza

Ceai de angelica (Angelica Archangelica) – Denumire populară angelica: aglis, aglice, balaban, barba caprei, cârtiţe, coada mielului, feregea albă, floarea soarelui de câmp, iarbă neagră, iglice, mărcuţe, smeoaie, teişor, turiţă albă.

Rădăcina conţine ulei volatil în a cărui compoziţie intră principii cumarinice, angelicina, xantotoxina, imperatorina, bergaptenul.

Mai conţine acizii cafeic, clorogenic, angelic, fumărie, oxalic, acizi graşi, taninuri, substanţe glucidice.

Indicaţii

Fitoterapia cu angelică este utilizată în afecţiuni ale stomacului însoţite de anaciditate sau hipoaciditate, pentru stimularea poftei de mâncare, flatulenţe, indigestie, dureri de stomac, tuse, răceală, gripă, bronşită, psoriazis, tromboză, boli de piele, dispepsie, atonie digestiva, stare de confuzie, bulimie, anorexie, isterie, depresie, nevroze, psihoze.

Acţiune

Substanţele fitochimice din rădăcina de angelică au proprietăţi tonice, stimulente, carminative, stomahice.

Intern: antidepresiv puternic, antiseptic respirator şi digestiv de intensitate medie-slabă, calmant bun al sistemului nervos, carminativ mediu, depurativ puternic, diuretic bun, bun regulator al apetitului, stimulent cerebral bun, stomahic bun, tonic digestiv puternic.

Extern: astringent mediu, bun tonic al pielii.

Uleiul volatil din angelică are efecte excitante asupra sistemului nervos central, la administrare în doze mici, în timp ce la doze mari manifestă o acţiune puternic inhibitoare, deprimantă, afectând chiar luciditatea.

Administrare

Se poate folosi 1 cană pe zi, dar în nici un caz mai mult de 2 căni. Intern: boli de piele – ancee, psoriazis, sderodermie, dermatoze de etiologie necunoscută – sub formă de pulbere. Cel mai bine se ascociază cu florile de 3 fraţi pătaţi, pentru o amplificare a efectului

  • indigestii frecvente, dispepsie, atonie digestivă – se administrează sub formă de pulbere. Se asociază foarte bine cu genţiana;
  • bulimie, anorexie, dereglări ale apetitului – se administrează ca macerat rece: jumătate de cană, luată cu 10 minute înainte de fiecare masă. Cura se ţine până la vindecare;
  • stare de confuzie şi disipare mentală, isterie, depresie, nevroze, psihoze – sub formă de pulbere; are rol adjuvant; se combină excelent cu talpa gaştei;
  • epuizare fizică şi nervoasă, pulbere;
  • boli grave – cancer, leucemie, ciroza hepatica, scleroza în plăci;
  • macerat la rece – 1-2 căni pe zi, are un rol de echilibrare psihică, amplifică armonios pofta de mâncare şi retrezeşte dorinţa de a trăi şi de a lupta pentru vindecare;
  • extern: ten cu pori, seboreic; pentru menţinerea tinereţii şi tonusului pielii – cataplas mă cu rădăcină, aplicată seara vreme de 2 de minute
  • 2-5 g de plantă- rădăcină sau seminţe măcinate se lasă de seara până dimineaţa în 250 ml apă. Dimineaţa se filtrează şi se pot bea 3 astfel de ceaiuri fără să se încălzească.

Este cea mai eficientă formă de tratament cu această plantă.

Contraindicaţii

Având în vedere efectul negativ al dozelor mari, se recomandă folosirea cu maximă prudenţă atât a preparatelor din rădăcină de angelică, cât mai ales a uleiului volatil.

Este contraindicată la femei în timpul sarcinii.

A se evita băile de soare concomitent cu administrarea preparatelor din această plantă, deoarece le poate provoca sensibilitate la soare persoanelor cu piele delicată.

A se evita în cazul în care suferiţi de diabet.

Ceai de angelica

Ceaiul de angelica este cunoscut pentru proprietățile sale terapeutice și aroma sa distinctă.

Utilizată de secole în medicina tradițională, angelica oferă multiple beneficii pentru sănătate, fiind ideală pentru a calma sistemul digestiv și a susține funcționarea optimă a organismului.

 

Ingrediente:

  • Rădăcină de angelica (1 linguriță uscată): Rădăcina de angelica este esențială pentru ceai, oferind arome complexe și beneficii pentru sănătate, precum stimularea digestiei și reducerea inflamațiilor.
  • Apă (250 ml): Apa este baza acestui ceai, esențială pentru a extrage toate proprietățile benefice ale rădăcinii de angelica.
  • Miere (opțional, pentru îndulcire): Mierea adaugă dulceață și are proprietăți antibacteriene și antioxidante.
  • Lămâie (opțional, câteva felii): Lămâia adaugă un plus de vitamina C și o notă proaspătă și acrișoară.

 

Mod de preparare:

Măsoară 1 linguriță de rădăcină de angelica uscată. Pune rădăcina într-o sită sau într-un infuzor pentru ceai.

Fierbe 250 ml de apă într-un ibric sau într-o cratiță.

După ce apa ajunge la punctul de fierbere, toarn-o peste rădăcina de angelica pregătită într-un ceainic sau într-o cană mare.

Acoperă ceainicul sau cana și lasă rădăcina să infuzeze timp de 10-15 minute pentru a permite eliberarea completă a compușilor benefici.

După timpul de infuzare, îndepărtează sita sau infuzorul cu rădăcina de angelica.

Adaugă miere după gust, dacă dorești un ceai mai dulce. Adaugă câteva felii de lămâie pentru un plus de prospețime și vitamina C.

Servește ceaiul cald și bucură-te de aromele și beneficiile sale.

Valori nutriționale (per ceașcă de 250 ml, fără miere):

  • Calorii: 0 kcal
  • Proteine: 0g
  • Grăsimi: 0g
  • Carbohidrați: 0g
  • Fibre: 0g
  • Zaharuri: 0g

Poți prepara o cantitate mai mare de ceai și să-l păstrezi la frigider, consumându-l ca băutură răcoritoare în zilele călduroase.

Acest ceai poate fi consumat de două-trei ori pe zi pentru a beneficia pe deplin de proprietățile sale terapeutice.

  • Preparare: 5 minute
  • Infuzare: 10-15 minute
  • Total: 15-20 minute

Angelica este utilizată de secole în medicina tradițională europeană și asiatică pentru a trata diverse afecțiuni, de la probleme digestive la tulburări respiratorii. Este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula pofta de mâncare și de a calma spasmele musculare.

Beneficii pentru sănătate:

  • Stimulant digestiv: Angelica ajută la stimularea digestiei și poate ameliora disconfortul gastric.
  • Proprietăți antiinflamatoare: Compusii din rădăcina de angelica ajută la reducerea inflamațiilor în corp.
  • Susținerea sănătății respiratorii: Angelica poate ajuta la ameliorarea simptomelor de răceală și tuse datorită proprietăților sale expectorante.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.