Ceai de brustur

Printeaza

Ceai de brustur: Brusturul (Arctium lappa) Este cunoscută şi sub denumirea de lipan sau lăptuc. Mai sunt cunoscute două specii de brusture faţă de care prezintă unele deosebiri. De la brusture folosim rădăcina care este bogată în insulină, săruri şi ulei volatile care au acţiune antimicrobiană.

Acţiune

Acţiune farmacodinamică. Hipoglicemiant, creşte diureza, coleretic, sudorific.

Utilizări

Diabet. Ceaiul de brusture scade zahărul din sânge. Diuretic, stimulând funcţiile renale şi cutanate. In bolile digestive reduce calculii biliari. In creşterea părului se foloseşte ceaiul de rădăcină de brusture asociat cu frunze de urzică şi mesteacăn. Se mai foloseşte în acnee şi pentru tenurile seboreice prin aplicare de comprese.

Intern, sub formă de decoct: 2 linguri de rădăcină la 40 ml apă clocotită, se continuă fierberea încă 5 minute, apoi se lasă 15 minute. Lichidul se bea călduţ în 3-4 reprize în decursul unei zile.

Extern. Decoct: 5 linguri de rădăcină la 500 ml apă. Se foloseşte în aplicaţii locale sub formă de comprese.

Ceai de Brusture: Beneficii și Mod de Preparare

Rădăcina de brusture, componenta principală a acestui ceai, este bogată în antioxidanți și are efecte anti-inflamatoare.

Ingrediente:

  • Rădăcina de brusture: Aceasta se curăță bine, se taie în bucăți mici și se usucă pentru a fi folosită în ceai. Rădăcina are proprietăți diuretice, detoxifiante și este bogată în inulină, un prebiotic natural care ajută la menținerea sănătății intestinale.
  • Apă: 250 ml – Este folosită pentru extragerea compușilor benefici din rădăcină prin fierbere.

Mod de preparare:

Pregătirea rădăcinii: Curățați și tăiați fin rădăcina de brusture.

Fierberea: Adăugați rădăcina de brusture în apa clocotită și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 10-15 minute. Acest proces permite eliberarea compușilor activi din rădăcină.

Infuzia: După fierbere, acoperiți ceaiul și lăsați-l să stea aproximativ 10 minute.

Strecurarea: Folosiți un filtru fin pentru a separa bucățile de rădăcină de lichidul de ceai.

Ceaiul de brusture se poate consuma singur sau alături de alte ceaiuri detoxifiante, cum ar fi ceaiul verde sau ceaiul de păpădie, pentru a intensifica efectele benefice.

De asemenea, este potrivit să fie servit alături de alimente ușoare, cum ar fi salatele sau preparatele vegetariene.

 

 

Savurati!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.