Gălbenelele (Calendula officinalis-fam. Compositae) Descriere Creşte pe terenuri necultivate la marginea drumurilor, pe lângă garduri, de la câmpie până la zona montană. Gălbenelele sunt cultivate prin grădini pentru florile lor galben-portocalii, fiind cunoscute ca filimică, călinică, ochi galbeni, roşioară sau rujulită. Conţin: saponozide triterpenice, carotinoide dintre care licopina, alfa şi beta-caroten, luteina, xantofila, flavoxantina, flavonoizi […]
Ceai de chimen
PrinteazaCeai de chimen. Chimenul (Carum carvi). Este cunoscut şi sub denumirile de chimion, secărică. în scopuri medicinale se foloseşte fructul.
Stimulează secreţiile gastrice, galactogog, antiinflamator intestinal, fluidifică secreţiile bronhice şi în balonări intestinale. Se poate asocia cu fenicul şi coriandru.
Utilizare
Se utilizează în anorexie, bronşite, este calmant în colici gastrice, măreşte cantitatea de lapte la femeile care alăptează. Se bea în trei reprize după mesele principale.
Preparare
Se prepară dintr-o linguriţă de fructe la o ceaşcă cu apă. Are proprietatea de a elimina gazele din stomac.
Poate te intereseaza si:
Ceai de frasin
Frasinul (Fraxinusexcelsior) Descriere Frasinul este un arbore înalt ce creşte prin păduri umede şi lunci. Creşte în zona de câmpie şi deal fiind cultivat şi pe străzi, fiind rezistent la noxe (fum, gaze, praf). Frunzele sale conţin tanin, ulei volatil şi vitamina C. Ceaiul din frunze este uşor laxativ. Frasinul conţine manitol, inozitol, evercitrină, acid […]
Ceai de frag
Fragul (Fraga riavesca) Conţine tanin, un alcool triterpenic-fragarol, evercetină, ulei volatil, săruri minerale şi vitamina C. Utilizare In diaree, diabet zaharat şi gută. Intern, datorită taninului, principiile active din frunze au proprietăţi astringente, antidiareice; adjuvant în tratamentul diabetului, diuretic în diferite boli de rinichi şi vezica urinară, are proprietăţi dezinfectante. Intern: se foloseşte sub formă […]
Ceai de floare de soc
Floare de Soc (Sambuci flos) Descriere Produsul conţine pulbere obţinută din florile de soc (Sambuci flos). Conţinutul bogat în saponozide, rutozide, heterozide, acizi polifenolcarboxilici, taninuri, oligoelemente, vitamina C etc. conferă ceaiului de soc proprietăţi sudorifice, depurativ-diuretice, expectorante, antireumatice şi antinevral¬gice, laxative, antiponderale şi de stimulare a rezistentei organismului. Indicaţii Se reccmandă ca supliment alimentar pentru […]
Savurati!