Ceai de Armurariu
PrinteazaCeai de Armurariu (llybum Marianum)
Descriere
Armurariul face parte din familia Asteraceae, fiind o plantă care se foloseşte de peste 2000 de ani ca remediu pentru tratarea bolilor de ficat şi vezică biliară. Primele utilizări în scopuri medicinale ale plantei au fost realizate de către medicul grec Dioscoride, care folosea armurariu pentru tratarea muşcăturilor de şarpe. Planta are frunzele ovale cu nervuri prelungite marginal în câte un ghimpe lung.
Florile roşii, tubuloase sunt de asemenea terminate în ghimpi. Fructele, de formă cilindrică şi culoare brun-cenuşiu se recoltează în luna septembrie. Se mai numeşte armurar, buruiana-armurării, crăpuşnic, scai pestriţ sau ciulinul laptelui.
Indicaţii
Contribuie la: protejarea şi regenerarea celulei hepatice, îndepărtarea compuşilor toxici din ficat, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Intern: Se utilizează ca adjuvant în: hepatite acute şi cronice, virale şi metabolice, hepatită etanolică, ciroză hepatică, insuficienţă hepatică, hipercolesterolemie, tumori (hepatice, mamare, uterine, ovariene, ale prostatei, intestinale, pulmonare, ale vezicii urinare, ale pielii), intoxicaţii cu ciuperci, dispepsie; se asociază preventiv cu medicamente care prezintă potenţial hepatotoxic.
Extern: Se utilizează ca adjuvant în tumori ale pielii.
Acţiune
Intern: antihepatotoxic, regenerant al celulelor hepatice (datorită silimarinei), hepatoprotector, tonic amar, hipocolesterolemiant, susţine activitatea hepatică şi renală protejând aceste organe împotriva efectelor adverse ale chimioterapicelor, antitumoral, antiproliferativ, galactogog, neurotrofic, neuroprotector, antioxidant.
Extern: antitumoral
Administrare
Intern: – pulbere, planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.
– macerat la rece – se prepară dintr-o lingură de plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
– infuzie -se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.
Precauţii:
Doze mari pot produce scaune diareice.
Contraindicaţii:
Alergie la armurariu.