Ceai de cimbrisor
PrinteazaDescriere
Plantele mai sunt cunoscute sub denumirea de lămâioară sau timişor. Conţin ulei volatil, substanţe amare, tanin şi zaharuri.
Acţiune
Intern: antiseptic intestinal, coleretic, colagog, antiseptic al căilor respiratorii, antihelmintic
Extern: sub formă de băi cu efect antiinfecţios şi relaxant al sistemului nervos.
Utilizare
Se administrează în tuse convulsivă, bronşită, răguşeală. Acţionează asupra ficatului şi rinichilor. Datorită uleiurilor volatile, ceaiul de cimbrişor poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali. Este un bun tonic în cazul anemiilor.
Extern: Sub formă de băi în reumatism, gută, calmant, plăgi, seboree – pentru tenurile grase.
Ceaiul se prepară cu 1-2 linguriţe de plantă în 250 ml de apă clocotită; se bea în trei reprize în timpul unei zile, de preferinţă înainte de masă.
Contraindicaţii
Gastrite, enterite, esofagite, insuficienţe pancreatice.