Ceai de coada racului
PrinteazaCoada-Racului (Potentilla anserina)
Descriere
Creşte pe lângă ape curgătoare şi prin locuri necultivate. Se mai numeşte şi iarba-gâştelor sau prescură. Conţine tanin şi substanţe amare, flavone, mucilagii, ulei volatil şi săruri minerale.
Utilizare
Datorită taninului, ca astringent, scade secreţia mucoaselor, permeabilitatea capilarelor şi a membranelor celulare. Datorită flavonoizilor, are proprietăţi spasmolitice asupra musculaturii netede a intestinului şi a uterului.
Intern. Reglează şi potoleşte durerile în menstruaţiile abundente. Este indicat în calculoză renală, colici gastrice, diaree şi anemie.
Extern. Se foloseşte sub formă de spălături locale în leucoree patologică, în ulceraţii ale pielii, în inflamaţiile gingiilor.
Preparare şi administrare
Intern se utilizează ca decoct: o linguriţă şi jumătate la 500 ml de apă rece; se fierbe 15 minute; se bea călduţ după mesele principale. Extern. Decoct.
Contraindicaţii
Afecţiuni cronice renale şi hepatice.
Nu se bea pe nemâncate, deoarece provoacă iritaţia mucoasei gastro-intestinale.