Ceai de coada soricelului
PrinteazaCoada-Şoricelului (Achillea millefolium)
Descriere
Creşte în locuri necultivate. Planta este cunoscută şi sub numele de alunei. Conţine ulei volatil, compuşi triterpenici, acid salicilic, formic, acetic, achileină, tanin, ulei gras, gliceride şi săruri de magneziu. Datorită conţinutului de ulei volatil are puternice calităţi antiseptice asemănătoare cu cele ale muşeţelului. Având şi un principiu amar (achileina), care se găseşte în frunze, are proprietăţi stimulatorii asupra apetitului. Se recomandă în stări alergice.
Utilizare.
Ceaiul de coada-şoricelului se recomandă în menstruaţia neregulată având posibilitatea de a regla hemoragiile abundente şi de a calma durerile. O infuzie mai concentrată făcută din 10 grame de plantă la 100 g de apă ajută la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineaţa pe stomacul gol.
Intern: bronhodilatator, antiseptic, expectorant, dezinfectant gastro-intestinal, carminativ, diminuează secreţiile gastrice, antispasmodic al căilor biliare, analgezic, decongestiv hemoroidal. Se recomandă în anorexie, hemoroizi, hipermenoree şi dismenoree. Datorită extractelor eterice cu acţiune antibiotică se recomandă în bronşite, gastrite, balonări abdominale şi boli ale vezicii urinare.
Coada-şoricelului intră în compoziţia următoarelor ceaiuri: antiastmatic, gastric, hepatic, diuretic, laxativ-hemoroidal.
Ceaiul se prepară prin infuzare din 1-2 linguri de plantă la 500 g de apă şi se bea în 3 prize în cursul unei zile.
Extern: se foloseşte sub formă de băi sau de comprese cu efecte calmante, antiinflamatoare şi dezinfectante în arsuri, diferite plăgi, eczeme, hemoroizi, ulcere varicoase şi abcese dentare. Pentru băi se utilizează 30-50 de gr. de plantă la un litru de apă. Compresele cu acest ceai calmează tenurile înroşite şi iritate.