Ceai de dud
PrinteazaDescriere
Este cunoscut şi sub numele de agud. Dudul este un arbore care a fost adus în ţara noastră cu multe sute de ani în urmă din Asia. Este foarte cultivat pentru frunzele sale folosite la creşterea viermilor de mătase şi pentru fructele acrişoare numite dude. In scopuri medicinale se folosesc frunzele.
Conţine tanin, acid aspartic, acid folie, arginină, compuşi volatili, maleat şi carbonat de calciu şi adenină.
Utilizare
Astringent, antidiabetic, alcalinizant şi antidiareic.
Se recomandă în diaree, în diabetul zaharat, în gastrite şi ulcer gastric şi duodenal.
Intern, sub formă de infuzie – o lingură de frunze de dud la 350 ml de apă clocotită; se bea în trei reprize după mesele principale.
Sucul făcut din fructe proaspete are efect laxativ, uşor diuretic, depurativ. Frunzele intră în compoziţia ceaiului dietetic.