Ceai de ghimpe
PrinteazaDescriere
Ghimpele face parte din familia Asteraceae, find o plantă erbacee, anuală, cu o tulpină bogat ramificată, cu spini trifurcaţi la baza fiecărei frunze şi flori mici verzui. Creşte pe lângă drumuri şi garduri, prin păşuni, saturi şi locuri necultivate. Ghimpele este o plantă cu o capacitate de adaptare impresionantă, care rezistă deopotrivă la secetă, vânturi puternice şi la temperaturi scăzute. Este răspândită pe o arie geografică foarte întinsă – din Africa de Nord şi până în Europa şi Asia.
Calitatea sa excepţională care a scos-o din anonimat este eficienţa în afecţiunile prostatei şi în special în adenomul de prostată. Se mai numeşte holeră, pălămidă, scăiete muscălesc, spin alb, spin de holeră, spin muscălesc.
Indicaţii
Se utilizează ca adjuvant în: adenom de prostată, prostatită, infecţii urb nare cu colibacili şi Proteus vulgaris.
Acţiune
Antiinflamator (decongestiv) al prostatei, cicatrizant, diuretic, antiseptic urinar (acţioneaza asupra colibacililor şi asupra Proteus vulgaris), antitumoral.
Contribuie la:
– funcţionarea normală a prostatei
– funcţionarea normală a sistemului urinar, prin ameliorarea diurezei.
Administrare
Intern:
– pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.
– macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se men¬ţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pg zi, cu 30 de min. înainte de mese.
– infuzie – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura ca¬merei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.
Precauţii:
Se recomandă regim hiposodat şi evitarea băuturilor alcoolice, a alimentelor acide sau condimentate.
Contraindicaţii:
Sarcină, alăptare, copii, alergie la ghimpe.