Rafturile magazinelor sunt pline de oferte care mai de care mai atrăgătoare şi mai „sănătoase“ făcându-ne alegerea şi mai dificilă. Însă nu culoarea sau desenul de pe cutie trebuie să fie criteriul în alegerea cerealelor potrivite pentru micul dejun al copilului, atrag atenţia medicii nutriţionişti.
Cele mai sănătoase cereale pentru copii. Diferenţa între cerealele integrale şi cele procesate
Potrivit acestora, nu ar trebui să-i credem pe producători pe cuvânt, ci să verificăm cu atenţie eticheta produsului unde sunt trecute toate ingredientele.
În principiu, cerealele conţin cantităţi mari de carbohidraţi (glucide) şi deci, de calorii. Cerealele se clasifică în cereale integrale şi procesate. Cele integrale au bobul întreg, conservând integral toate elementele pe care le conţine coaja (sau tărâţa) miezul sau endospermul) şi germenele.
Miezul este bogat în proteine, reprezentând puterea calorică a bobului, potivit Abecedarului de nutriţie. Cerealele integrale conţin cantităţi importante de fibre, proteine, lipide, vitamine şi substanţe minerale.
La cerealele procesate, măcinate sau rafinate, coaja şi germenele sunt îndepărtate rămânând doar membrana interioară. Astfel, mare parte a valorii nutritive a bobului dispare.
Cele mai sanatoase cereale pentru copii. Lista de ingrediente trebuie să fie scurtă
Lista de ingrediente ar trebui să fie scurtă, iar zahărul ar trebui să fie în cantităţi reduse, incluzând aici şi mierea, sucul de fructe, melasa, siropul de porumb, zaharoza, lactoza şi glucoza. Ce înseamnă cantitate redusă?
Adică nu mai mult de 10 grame de zahăr la suta de grame de produs. Consumul de zahăr în exces este asociat cu ricul apariţiei unor boli severe precum diabetul zaharat.
Totodată sarea nu ar trebui să depăşească 0,5 grame la suta de grame de produs, în condiţiile în care cantitatea zilnică maximă admisă este de 3-5 grame.
Caloriile conţinute trebuie să nu depăşească 400 la suta de grame, iar cantitatea de fibre trebuie să fie de minimum 5 grame dacă vrem ca micuţul să primească şi nutrienţii de care are nevoie şi nu doar zahărul care să-l energizeze pentru o perioadă scurtă de timp.
Totodată, lista de ingrediente ar trebuie să conţină şi cantitatea totală de grăsimi, precum şi cea de grăsimi saturate. De exemplu, cerealele care conţin 8,8 grame de grăsimi din care 1,4 saturate sunt considerate nesănătoase, cantitatea fiind prea mare, în timp ce acelea care conţin 5 grame de grăsimi, din care 0,9 saturate sunt considerate că se încadrează în limite normale.