Chaat
PrinteazaAcest fel de mancare foarte iute este des intalnit printre mancarurile de strada din India. Chaat sunt niste gustarele servite pe o farfurie, prepate la tarabele care impanzesc trotuarele strazilor in toate orasele indiene.
Termenul provine de la un verb din limba hindi care inseamna ,,a linge”.
Aceasta mancare are nenumarate variante locale. In Delhi, chaat consta dintr-un fel de galuste facute din aluat prajit, unse apoi din belsug cu sos ce confine ardei iute, ceapa tocata, iaurt, coriandru, tamarind si menta.
In partea de sud a Indiei se poate gasi asa-numitul dahl vada, o varianta vegetariana a acestui fel de mancare, care consta in mici bile de aluat inmuiate intr-un iaurt subtire, iar apoi fierte intr-un sos chutney puternic condimentat.
In Mumbai exists bhel puri, care se fac dintr-un amestec de taitei uscati si orez expandat si se servesc cu sos chutney cu ardei iuti si curmale dulci.
Bucataria de pe coastele statului Kerala, unde pestele constituie ingredientul principal al multor feluri de mancare din aluat cu fructe de mare si condimente, care se numesc patri.
Unul dintre ingredientele comune este chaat masala, un amestec de mirodenii care le confera aroma specifics si care contine de obicei fructe de mango uscate si macinate, pudra de chilli, ghimbir, chimen indian, cuisoare si menta.
Chaat
Pofta buna!