Challah
PrinteazaChallah este o pâine împletită, dintr-un aluat bogat, cu drojdie, pe care evreii Ashkenazi o mănâncă de Sabath. Pâinea se unge cu ou sau cu apă cu zahăr şi se presară cu seminţe de mac sau susan.
Pâinea challah conţine întotdeauna ouă, însă niciodată lapte, deoarece evreii ortodocşi nu mănâncă lactate şi carne la aceeaşi masă.
Tradiţia pâinii împletite, servite la ocazii festive, provine din perioada imperiului Roman, sau poate chiar dinainte. Pâinile împletite pot fi întâlnite în numeroase culturi, în special în Europa de Est, de unde este probabil originară şi pâinea chaliah.
Numele pâinii este derivat de la cuvântul ebraic lekhalot, care înseamnă „a împărţi”, deoarece în vremurile biblice se obişnuia să se dăruiască aluat Marelui Preot.
Astăzi, această parte din aluat este arsă în cadrul unei ceremonii. Indiferent dacă este preparată în casă sau în brutării comerciale, challah nu ar fi kosher fără acest ritual.
Challah este cunoscută evreilor de origine germană sub denumirea barches.
Este unul dintre puţinele sortimente de pâine a căror fabricare a fost permisă în Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada postbelică, într-o vreme în care pâinea şi ouăle erau raţionalizate.