Chateaubriand la gratar
PrinteazaChateaubriand la gratar din: file de vita, ulei, otet, mustar, usturoi, ardei afumat, coriandru, cimbru, sare, salota, supa de vita, unt, cartofi noi, rozmarin.
- 650 g file de vită
- ulei de măsline pentru uns
Pentru marinadă:
- 100 ml ulei de măsline
- 30 ml oţet balsamic alb
- 1 linguriţă de muştar
- 1 căţel de usturoi
- 1 linguriţă de ardei afumat
- 1 linguriţă de coriandru măcinat
- 2 fire de cimbru
- 1 linguriţe de sare
Pentru sos:
- 1 şalotă
- 1 căţel de usturoi
- 100 ml supă concentrată de vită
- 100 ml vin alb
- 100g unt
- 2 linguri ulei de măsline
- 1/2 linguriţă de tarhon uscat
- sare şi piper negru după gust
Pentru garnitură:
- 600 g cartofi noi mici
- 3-4 fire de rozmarin
- 3 linguri ulei de măsline
- 50 g unt
- sare şi piper negru după gust
Mod de preparare:
Tăiaţi membrana şi excesul de grăsime de pe carne. Pentru a prepara marinada, combinaţi toate ingredientele într-un bol, alături de usturoiul tocat mărunt. Amestecaţi cu telul. Lăsaţi carnea la marinat pentru o oră.
Tamponaţi carnea marinată cu un prosop de hârtie şi prăjiţi-o pe grătarul încins timp de patru-cinci minute pe fiecare parte. Apoi reduceţi temperatura şi lăsaţi pe grătar încă zece minute, ungând-o cu ulei de măsline, pentru a nu se usca. După ce luaţi carnea, aşteptaţi şapte-opt minute înainte de a o tăia.
Pentru sos, tocaţi mărunt şalota şi usturoiul şi prăjiţi-le în ulei de măsline la foc mediu, apoi turnaţi vinul. Odată ce alcoolul s-a evaporat, adăugaţi supa de vită. Lăsaţi sosul pe foc până scade, după care asezonaţi cu sare, piper negru, tarhon tocat mărunt şi îngroşaţi cu unt.
Pentru garnitură, spălaţi cartofii şi asezonaţi cu restul ingredientelor. înveliţi-i în folie de aluminiu şi puneţi-i pe grătar. Tăiaţi carnea în felii şi serviţi cu garnitură de cartofi şi sos.
Pofta buna!