Chec Babka
PrinteazaAcest chec se coace într-o formă specială, asemănătoare unei pâlnii. Pentru că aminteşte de fustele largi ale unei femei în vârstă, i s-a dat numele de „babka” sau „baba”, însemnând „bunică” în poloneză.
Checul este apreciat în Europa Centrală, dar şi în provincia Lorena din estul Franţei, unde se fac remarcate şi astăzi influenţe culinare poloneze, deoarece regiunea a fost guvernată în secolul XVI de către un fost rege polonez, Stanislas Leszczynski.
Aluatul se dospeşte cu drojdie şi se îmbogăţeşte cu ouă şi unt, la fel ca un alt chec foarte îndrăgit în regiune, aşa-numitul Gugelhupf, care se coace însă într-o formă mai fantezistă. în aluat se încorporează, de obicei, fructe confiate şi stafide, iar checul este îmbrăcat într-o glazură cu aromă de fructe.
Babka se mănâncă în Polonia în mod tradiţional de Paşte. în cadrul bucătăriei evreieşti, se bucură, de asemenea, de apreciere.
Se serveşte în după-amiaza de Sabat, însă fără glazură, ci doar pudrat cu zahăr.
Savarina Baba cu rom este o versiune franţuzească mai simplă a acestui chec, care se coace în forme rotunde şi se înmoaie într-un sirop cu rom, fiind mai asemănătoare produselor de patiserie asiatice.
Babka