Chec cu visine si glazura de martipan
PrinteazaChec cu visine si glazura de martipan din: unt, zahar, faina, lamaie, migdale, oua, martipan, esenta de migdale, praf de copt, lapte, visine, zahar pudra, colorant alimentar.
Ingrediente:
- 300g de unt, moale, plus extra pentru uns tava
- 300g de zahăr
- 375g de făină, plus extra pentru vişine
- coaja rasă de la 1 lămâie (păstrează zeama pentru glazură)
- 85g de orez măcinat sau migdale măcinate
- 4 ouă, bătute
- 25g de marţipan, refrigerat până când devine ferm, apoi ras
- 2 linguriţe esenta de migdale
- 2 linguriţe praf de copt
- 3 linguri de lapte
- 200g de vişine glasate, spălate, uscate şi tăiate în sferturi
pentru glazura:
- 500g de zahăr pudră
- zeama de la 1 lămâie
- 50g de marţipan
- colorant alimentar roşu şi verde, sub formă de gel
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180°C. Unge cu unt şi tapetează o tavă pătrată, de circa 28 x 28cm, cu hârtie de copt.
Pune toate ingredientele pentru aluat (cu excepţia vişinelor) într-un bol mare sau în bolul unui mixer cu stativ şi mixează-le până când obţii o compoziţie omogenă.
Tăvăleşte vişinele prin puţină făină, apoi încorporează-le în aluat cu mişcări de împăturire, folosind o spatulă.
Transferă aluatul în tavă şi dă prăjitura la cuptor 30-35 de minute, până când devine aurie, elastică la atingere, iar o scobitoare introdusă în miezul ei iese curată. Las-o să se răcească de tot în tavă.
Pentru a face glazura, trece zahărul pudră prin sită într-un bol, apoi adaugă zeama de lămâie şi suficientă apă pentru a obţine o glazură groasă, dar totuşi destul de fluidă. Transferă 3 linguri de glazură într-un bol mic şi pune-l deoparte.
Pune restul de glazură peste prăjitura răcită – ar trebui să fie suficient de lichidă pentru a se întinde singură; dacă nu, foloseşte un cuţit pentru a o întinde şi netezi.
Frământă marţipanul pentru a-l înmuia, apoi încorporează suficient colorant alimentar roşu pentru a-i da o nuanţă de roşu aprins. Modelează-l sub formă de 48 de vişine.
Când glazura aproape că s-a stabilizat, aşază câte 2 vişine una lângă cealaltă pe glazură, în rânduri de câte 4, cu suficient spaţiu între ele pentru a tăia prăjitura în 24 de bucăţi egale.
Colorează glazura pusă deoparte într-un bol cu colorantul alimentar verde, apoi transfer-o într-un con de şpriţat cu o rozetă foarte fină la capăt şi şpriţează codiţe de vişine pe pandişpan.
Când întreaga glazură s-a stabilizat complet, scoate prăjitură din tavă şi tai-o în 24 de bucăţi.
Chec cu visine si glazura de martipan
Pofta buna!