Chess Pie
PrinteazaChess Pie
Numele acestei plăcinte americane clasice, foarte îndrăgite în statele sudice, este o stâlcire a cuvântului din limba engleză cheese (brânză), deşi nu se prepară cu brânză. Neavând decât un singur strat de aluat, ea seamănă mai degrabă cu o tartă.
Chess pie este o variafiune a plăcintei britanice cu cremă. Crema pregătită din lapte, ouă, zahăr şi lapte bătut sau smântână era în mod tradiţional folosită în secolele XVIII şi XIX pentru umplerea unui cheesecake, care nu conţinea brânză, dar avea consistenţa unei brânze moi (ceva mai tare decât o cremă).
Pentru mai multă consistenţă se adăuga făină • de grâu; în prezent, se foloseşte făina de porumb. Conform Enciclopediei Oxford a mâncărurilor şi a băuturilor americane, chess pie a fost pentru prima dată menţionată în 1866.
in trecut, plăcinta era aromatizată cu lămâie, vanilie sau chiar oţet. Astăzi se foloseşte şi ciocolată. Reţeta plăcintei este inclusă într-o carte dasică de bucate apărută în secolul XIX, The Virginia House-Wife de Mary Randolph.