Chifle curcubeu
PrinteazaChifle curcubeu din: faina, faina cu seminte si cereale integrale, drojdie, fulgi de ovaz, mix de seminte, nuci, bicarbonat de sodiu, unt, lapte, dovlecei, morcovi, sfecla si lapte.
- 250 g de faina, plus extra pentru pudrat
- 250 g de faina pentru paine
- 500 g de faina cu seminte si cereale integrale
- 7 g de drojdie uscata (sau 20 g de drojdie uscata)
- 100 g fulgi de ovaz
- 100 g mix de seminte, plus extra pentru presarat
- 50 g de nuci, tocate fin
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 50 g de unt rece, taiat cuburi
- 600 ml de lapte batut
- 100 g de dovlecei, rasi
- 100 f de morcovi, rasi
- 100 g de sfecla cruda, rasa
- putin lapte sau ou batut, pentru uns
Mod de preparare:
Tapetează cu făină cea mai mare tavă pe care o ai. într-un bol, amestecă tipurile de făină, drojdia, fulgii de ovăz, seminţele, nucile, bicarbonatul şi 2 linguriţe de sare, apoi sfărâmă untul în compoziţie şi amestecă cu degetele până se înglobează complet.
Peste compoziţie, toarnă laptele bătut şi l50-200ml de apă şi amestecă repede cu o lingură de lemn, apoi cu mâinile, pentru a forma aluatul.
Imparte-l în trei şi încorporează în fiecare câte un fel de legume, pentru a obţine un aluat cu dovlecei, unul cu morcovi şi altul cu sfeclă.
Cu mâinile tapetate cu făină, formează câte 6 chifle din fiecare fel de aluat.
Pune-le în tava de copt, lăsând spaţiu între ele, acoperă-le lejer cu folie alimentară unsă cu ulei şi lasă-le să crească într-un loc cald, timp de 30 de minute.
Incinge cuptorul la 200°C/gaz 6. Unge suprafaţa pâinicilor cu lapte sau cu ou, presară seminţe şi coace-le 30-35 de minute, până când chiflele au baza aurie şi sună a gol.
Acoperă-le cu un şervet de bucătărie şi lasă-le să se răcească puţin – asta le va menţine moi.
Chifle curcubeu
Pofta buna!