Chifle dulci
PrinteazaAceste chifle dulci şi lipicioase, menţionate chiar şi într-un cântec englezesc, se coc în Anglia în mod tradiţional de Paşte.
Chiflele au cu siguranţă o tradiţie îndelungată în Angia şi au fost, se spune, introduse de misionarii creştini pentru a comemora Vinerea Mare, Ziua Crucii.
Aluatul dospit cu drojdie conţine un amestec de condimente, fructe uscate, unt şi zahăr. Pe suprafaţa fiecărei chifle necoapte se formează o cruce dintr-o pastă de făină cu apă, imediat înainte de a fi coapte. După coacere chiflele se glasează cu miere sau sirop de porumb.
Conform istoricului culinar Elizabeth David, chiflele au fost considerate de către regina Elizabeta I, un monarh protestant militant, ca o reminiscenţă periculoasă a practicilor catolice din Anglia.
Regina a emis o lege, conform căreia chiflele nu mai puteau fi vândute în brutării decât de Paşte şi de Crăciun. Şi în alte ţâri creştine se coc de Paşte chifle asemănătoare, ele nefiind însă la fel de bune ca cele englezeşti.
In Anglia, chiflele se cumpără în mod tradiţional de la vânzători ambulanţi sau din brutării şi nu se coc în casă.