Chifteaua balcanică – Pljeskavica
PrinteazaChifteaua balcanică – Pljeskavica: Se zice ca această chiftea uriaşă friptă pe grătar şi servită cu ceapă, într-o Pita (chiflă) la fel de usriaşă, este invenţia sârbilor, mai precis a celor din localitatea Leskovac.
Pljeskavica este mâncată în Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Croaţia şi, în ultima vreme, poate fi găsită chiar şi în Bulgaria şi România.
Recent Pljeskavica a câştigat amatori chiar şi în Europa occidentală, fiind pregătită în câteva fast-food-uri din Germania şi Austria.
Pljeskavica tradiţională se face din carne de vită sau miel, tocată, condimentată bine şi friptă pe grătar sau pe plită. Se serveşte într-o pita cu ceapă, cu kajmak (caimacul laptelui fiert) sau ajvar (o pastă de ardei, un fel de zacusca). Se mai zice că Pljeskavica ar fi omologul Hamburgerului!
Ingrediente:
- 500 g carne tocata de vita (piept de vita)
- 500 g carne tocata de miel (pulpa de miel)
- 2 cepe potrivite
- 150 g slanina afumata
- 150 g cascaval
- 1 lingurita rasa boai de ardei iute
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
Daţi toate cele de mai sus de două ori prin maşina de tocat cu sită mică şi se frământă bine pasta de carne obţinută.
Acoperiţi vasul cu folie de plastic şi puneţi-l la frigider pentru 2-3 ore. Impărţiţi pasta de carne în 4 şi formaţi cu palmele umezite 4 chiftele mari, circa 16-17cm în diametru.
Frigeţi Pljeskavica pe grătarul încins sau pe o plită, la foc potrivit spre mic, deci nu foc iute.
Pljeskavica se frige pe îndelete si se întoarce o singură dată, cam după 10 minute, apoi se mai frige încă pe atâta.
Puneţi Pljeskavica fierbinte în pita tăiată în 2 pe orizontală şi serviţi-o fierbinte cu ceapă tocată julienne şi frecată cu sare, kajmak, ajvar sau roşii tăiate feliuţe şi stropite cu ulei de măsline.
Pljeskavica
Pofta buna!