Chifteaua balcanică – Pljeskavica

Printeaza

Chifteaua balcanică – Pljeskavica: Se zice ca această chiftea uriaşă friptă pe grătar şi servită cu ceapă, într-o Pita (chiflă) la fel de usriaşă, este invenţia sârbilor, mai precis a celor din localitatea Leskovac.

Pljeskavi­ca este mâncată în Serbia, Bosnia, Muntenegru, Macedonia, Croaţia şi, în ultima vreme, poate fi găsită chiar şi în Bulgaria şi România.

Recent Pljeskavica a câştigat amatori chiar şi în Europa occidentală, fiind pregătită în câteva fast-food-uri din Germania şi Austria.

Pljeskavica tradiţională se face din carne de vită sau miel, tocată, condimentată bine şi friptă pe grătar sau pe plită. Se serveşte într-o pita cu ceapă, cu kajmak (caimacul laptelui fiert) sau ajvar (o pastă de ardei, un fel de zacusca). Se mai zice că Pljeskavica ar fi omologul Hamburgerului!

Ingrediente:

  • 500 g carne tocata de vita (piept de vita)
  • 500 g carne tocata de miel (pulpa de miel)
  • 2 cepe potrivite
  • 150 g slanina afumata
  • 150 g cascaval
  • 1 lingurita rasa boai de ardei iute
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Mod de preparare:

Daţi toate cele de mai sus de două ori prin maşina de tocat cu sită mică şi se frământă bine pasta de carne obţi­nută.

Acoperiţi vasul cu folie de plastic şi puneţi-l la frigider pentru 2-3 ore. Impărţiţi pasta de carne în 4 şi formaţi cu palmele umezite 4 chiftele mari, circa 16-17cm în diame­tru.

Frigeţi Pljeskavica pe grătarul încins sau pe o plită, la foc potrivit spre mic, deci nu foc iute.

Pljeskavica se frige pe îndelete si se întoarce o singură dată, cam după 10 minute, apoi se mai frige încă pe atâta.

Puneţi Pljeskavica fierbinte în pita tăiată în 2 pe orizontală şi serviţi-o fierbin­te cu ceapă tocată julienne şi frecată cu sare, kajmak, ajvar sau roşii tăiate feliuţe şi stropite cu ulei de măsline.

Pljeskavica

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.