Chiftele de legume si naut (falafel)
PrinteazaO reteta delicioasa de chiftele de legume si naut (falafel) din: naut, usturoi, ceapa, pesmet, faina, bicarbonat de sodiu, boia iute, patrunjel, coriandru, susan, sare, piper si ulei de masline.
- 500 g năut bine hidratat (se pune cu o seară înainte în apă sau foloseşti din conservă)
- 2 căţei de usturoi
- 1 ceapă medie
- 3 linguri de pesmet
- 150 g făină
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 1 praf de boia iute
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 linguriţă cu praf de coriandru
- 200 g susan
- sare
- piper
- ulei de măsline pentru prăjit
Mod de preparare:
Pune năutul la hidratat cam 12-14 ore, dar, pentru a câştiga timp, poţi folosi năut din conservă. Toacă pătrunjelul şi amestecă-l cu năutul scurs bine de zeamă.
Pasează cu blenderul (sau dă prin maşina de tocat) până când obţii o pastă fină. Adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi mai pasează încă o dată.
Adaugă condimente din abundenţa, deoarece falafelul trebuie să fie aromat şi picant. Pui pesmetul, făina şi bicarbonatul.
Pesmetul poate fi înlocuit cu câteva felii de pâine fărâmiţate, iar bicarbonatul se stinge neapărat înainte cu o linguriţă de zeamă de lămâie sau oţet. Amestecă până când se încorporează toate ingredientele.
Din pasta astfel obţinută, modelează chifteluţe de mărimea dorită, pe care le tăvăleşti prin susan şi le prăjeşti în ulei încins, pe ambele părţi, până ce se rumenesc puţin.
Scoate-le pe un platou pe care ai aşezat un şervet de hârtie ca să absoarbă grăsimea. Serveşte cu salată verde.
Chiftele de legume si naut
Pofta buna!