Chiftele marinate – Reteta de baza

Printeaza

Chiftele marinate – o variantă delicioasă și savuroasă a tradiționalelor chiftele, adăugând un plus de aromă prin marinarea lor într-un sos bogat și plin de gust.

Acestea pot fi servite ca aperitiv, garnitură sau chiar ca fel principal alături de diverse garnituri. Iată cum poți prepara chiftelele marinate:

Ingrediente:

chiftele

  • 500 g carne tocată (porc, vită, pui sau un amestec)
  • 1 ceapă mică, tocată fin
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 ou
  • 50 g pesmet
  • Sare și piper după gust
  • 1 linguriță paprika (opțional)
  • Pătrunjel proaspăt, tocat (opțional)

marinadă/sos:

  • 400 ml suc de roșii sau roșii pasate
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 2 linguri oțet balsamic sau oțet de vin
  • 1 lingură miere sau zahăr
  • 1 linguriță busuioc uscat
  • 1 linguriță oregano uscat
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline pentru prăjit

Mod de preparare:

Prepararea chiftelutelor:

Într-un bol mare, amestecă carnea tocată cu ceapa, usturoiul, oul, pesmetul, sare, piper, paprika și pătrunjelul.

Frământă bine compoziția până când ingredientele sunt omogenizate.

Formează chiftele de dimensiunea dorită, de obicei cam de mărimea unei nuci mari.

Încinge uleiul într-o tigaie și prăjește chiftelele pe toate părțile până când sunt bine rumenite.

Prepararea marinadei/sosului:

Într-o cratiță, adaugă sucul de roșii, usturoiul zdrobit, oțetul balsamic, mierea, busuiocul, oregano, sare și piper.

Lasă sosul să fiarbă la foc mic pentru 5-10 minute, până începe să se îngroașe ușor.

Marinarea chiftelutelor:

Adaugă chiftelele prăjite în sosul de roșii și continuă să fierbi totul împreună pentru încă 10-15 minute, amestecând ocazional.

Acest pas va ajuta la infuzarea chiftelutelor cu aromele din sos, făcându-le extrem de suculente și aromate.

Servirea:

Servește chiftelele marinate fierbinți, garnisite cu pătrunjel proaspăt tocat și, dacă dorești, alături de o porție de orez, paste sau pur și simplu cu pâine proaspătă.

Sfaturi:

  • Variații: Poți adăuga în sosul de marinată alte condimente după gust, cum ar fi chili pentru un plus de picant sau cimbru pentru o aromă mai deosebită.
  • Conservare: Chiftelele marinate se păstrează bine în frigider pentru câteva zile și sunt chiar mai gustoase a doua zi, după ce aromele s-au întrepătruns bine.

Aceste chiftele marinate sunt o alegere excelentă pentru o masă în familie sau pentru a impresiona oaspeții la o cină festivă. Poftă bună!

 

Chiftele marinate – Reteta de baza

Ingrediente:

  • 1/4 carne
  • 50 g franzela
  • 50 g ceapa
  • 3 catei usturoi
  • 250 ml suc de rosii
  • o foaie de dafin
  • faina
  • untdelemn
  • marar
  • piper
  • ienibahar
  • sare

 

Mod de preparare:

Chiftele marinate: Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa inpumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt.

La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar sau patrunjel taiat marunt sii se amesteca bine.

ia cite o lingurita cu varf din compozitie, se pune pe o foaie de nailon, presarata cu o lingurita cu varf de faina, se trece bine prin faina si i se da forma rotunda de bila.

asaza una langa alta, pe foaia de nailon. Vor rezulta 14-15 bucati.

unge bine cu 2 linguri de untdelemn, o cratita de 1-1/2 l, se asaza in ea chiftele neinghesuite, una langa alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de untdelem si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute, la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata.

Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cat sa le cuprinda.

Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele.

In sos se adauga o foaie de dafin, un varf de cutit cu ienibahar, marar sau patrunjel taiat marunt si sare, dupa gust.

lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Se servesc calde cu piure de cartofi.

 

 

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.