Chiftele de peste cu cartofi
PrinteazaChiftele de peste cu cartofi din: cartofi, dafin, piper, merluciu, ceapa verde, nucsoara, faina, ou, pesmet, ulei, salata, lamaie, crema de branza, cascaval, mustar cu seminte.
- 450g de cartofi, tăiaţi în cuburi
- 1 foaie de dafin
- câteva boabe de piper
- 450g file de merluciu fără piele, tăiat în 4
- 1 legătură de ceapă verde, tăiată în fâşii fine
- 1 nucşoară întreagă
- 3 linguri de făină, asezonată cu sare şi piper
- 1 ou
- 100g de pesmet proaspăt
- 2 l de ulei, pentru prăjit
- frunze de salată şi sferturi de lămâie, pentru servit
Ingrediente umplutura mustar:
- 100g crema de branza
- 50 g branza sau cascaval ras
- 1 galbenus
- 1 lingura mustar cu seminte
Mod de preparare:
Amestecă toate ingredientele pentru umplutură. Tapetează o tavă de brioşe cu folie alimentară, apoi transferă amestecul în 4 dintre forme. Dă totul la congelator 30 de minute sau până când compoziţia devine solidă.
Pune cartofii, foaia de dafin şi boabele de piper într-o oală de apă rece, dă apa în clocot, apoi fierbe cartofii 20 de minute sau până când devin fragezi.
Scoate-i din apă şi lasă-i să se usuce într-o strecurătoare mare. Pune peştele în apă şi fierbe-l 5 minute, până când se pătrunde bine.
Zdrobeşte cartofii şi încorporează în piure ceapa verde, puţină nucşoară proaspăt măcinată, sare şi piper.
Scurge merluciul, apoi mărunţeşte-l în piure. Omogenizează ingredientele cu grijă, apoi lasă compoziţia să se răcească.
Imparte-o în 4. Modelează chiftelele pe rând. Fă câte o adâncitură în centrul fiecărei mingi de compoziţie şi îndeasă în ea o bilă îngheţată de umplutură cu muştar, apoi modelează piureul peste aceasta. Repetă cu restul de compoziţie, apoi congelează chiftelele 15 minute.
Folosind 3 farfurii adânci, pune făina într-una, oul împreună cu albuşul păstrat în alta şi pesmetul în ultima. Bate ouăle cu sare şi piper. Tăvăleşte chiftelele prin făină, apoi prin ou şi la final prin pesmet.
Congelează-le până când devin ferme. Pot fi păstrate până la 1 lună; decongelează-le în frigider cu 2 ore înainte de a le găti.
Incinge uleiul la 180°C într-o oală mare, adâncă şi încinge cuptorul la 190°C.
Prăjeşte chiftelele în baie de ulei timp de 7 minute, întorcându-le pe partea cealaltă la jumătatea intervalului, până când devin crocante.
Lasă-le să se scurgă pe şervete de hârtie, transferă-le într-o tavă subţire de copt şi dă-le la cuptor 5 minute (15 minute dacă foloseşti unele congelate), pentru ca umplutura să devină fierbinte.
Serveşte-le cu frunze de salată şi câte un sfert de lămâie.
Chiftele de peste cu cartofi
Pofta buna!