Chiftele prajite
PrinteazaChiftele prajite din: carne, ceapa, paine, verdeata, oua, ulei, piper, sare, faina.
- 1 kg carne (amestec viţel şi porc, carne mai grasă)
- 2 cepe
- 1-2 felii de pâine
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- 4 ouă crude
- 4-6 linguri ulei (unt sau untură)
- piper
- sare
- 2 linguri făină
Mod de preparare:
Carnea se toacă (eventual de două ori), adăugându-se a doua oară ceapa tocată foarte mărunt (prăjită sau crudă), pâinea înmuiată (care se trece ultima prin maşina de tocat), verdeaţa tocată, ouăle, piperul şi sarea (după gust). Se amestecă totul foarte bine pentru a obţine o pastă omogenă, de consistenţă ceva mai tare.
Cu mâna umedă, se modelează nişte sfere de mărimea unei nuci mai mari (sau cât o minge de tenis de masă). Sfera se turteşte apoi cu un cuţit lat, sau tot cu mâna, se dă prin făină şi apoi se prăjeşte în baie de ulei (unt sau untură), căutându-se să se rumenească chiftelele pe ambele părţi, dar să rămână moi şi zemoase la mijloc.
Se servesc calde, cu piure de cartofi sau alte legume fierte. Se pot servi şi reci, ca aperitiv (cu muştar sau hrean).
Dintre multele variante de preparare menţionăm:
- în loc de ceapă se folosesc 2 căpăţâni de usturoi pisat ca pentru mujdei
- se folosesc suplimentar diferite arome (miroase) ca de exemplu: cimbru, maghiran, coriandru
- în locul pâinii, sau în completarea ei, se pune un cartof ras (eventual şi un morcov ras)
Pofta buna!