Chiftelute indiene
PrinteazaO reteta de chiftelute indiene din: linte galbena, baton de scortisoara, cuisoare, seminte de coriandru, seminte de cumin, boabe de piper begru, piure de usturoi, piure de ghimbir, spanac, coriandru proaspat, menta, ardei iute, ou, sare, ceapa si uleid e floarea soarelui.
- 225 g linte galbenă, despicată
- 5 cm dintr-un baton de scorţişoară, rupt în bucăţele
- 4 cuişoare
- 2 linguriţe seminţe de coriandru
- 2 linguriţe seminţe de cumin
- 1/2 linguriţă boabe de piper negru
- 2 linguriţe piure de usturoi sau usturoi zdrobit
- 2 linguriţe piure de ghimbir sau ghimbir ras
- 225 g spanac proaspăt
- 2 linguri coriandru proaspăt tocat mare
- 8-10 frunze de mentă proaspătă sau 1/2 linguriţă mentă uscată
- 1-2 ardei iuţi verzi, fără seminţe
- 1 ou
- sare
- 50 g ceapă, tocată mare
- 1 lingură ulei de floarea-soarelui
ornare:
- frunze de mentă proaspătă
garnitură:
- 8 pitta sau lipii mici, prăjite pe grătar
Mod de preparare:
Se spală lintea, apoi se acoperă cu apă şi se lasă la înmuiat 2-3 ore. Se încălzeşte o tigaie mică cu fund gros, pe flacără potrivită. Se pun scorţişoara, cuişoarele, coriandrul, seminţele de cumin şi boabele de piper Se prăjesc 1 minut sau până când încep să-şi elibereze aromele. Se transferă pe o farfurie pentru a nu se prăji prea mult şi se lasă să se răcească.
Se scurge lintea de apă şi se pune într-o tigaie împreună cu usturoiul, ghimbirul şi spanacul. Se fierb la flacără potrivită, amestecând 1 -2 minute până când spanacul începe să lase apă. Se reduce flacăra, se acoperă, amestecând ocazional până când s-a absorbit lichidul. Se poate scoate capacul spre final pentru a lăsa să se evapore apa.
Intre timp, se macină condimentele prăjite într-o piuliţă sau cu ajutorul unei râşnite, apoi se transferă într-un blender în care se adaugă amestecul de linte cu spanac, coriandrul proaspăt, menta, ardeii iuti, oul şi sarea după gust. Când amestecul s-a omogenizat se adaugă ceapa şi se mixează timp de câteva secunde pentru a obţine bucăţele de ceapă mai mari.
Se încălzeşte grătarul la maximum şi se împarte amestecul în 16 chiftele egale. Li se dă o formă rotundă aplatizată cu un diametru de 5 cm. Se acoperă o tigaie cu folie de aluminiu, care se unge cu ulei. Se pun chiftelele unse şi ele cu jumătate din cantitatea de ulei şi se prăjesc 4 minute.
Se întorc pe cealaltă parte şi se ung cu restul de ulei prăjindu-se încă 3-4 minute până când sunt rumenite şi crocante. Se servesc câte două chiftele aşezate pe câte o lipie prăjită pe grătan ornate cu frunze de mentă. Variantă: lintea galbenă despicată se poate înlocui cu mazăre galbenă.
Chiftelute indiene
Poftă bună!