Chiftelute indiene

Printeaza

O reteta de chiftelute indiene din: linte galbena, baton de scortisoara, cuisoare, seminte de coriandru, seminte de cumin, boabe de piper begru, piure de usturoi, piure de ghimbir, spanac, coriandru proaspat, menta, ardei iute, ou, sare, ceapa si uleid e floarea soarelui.

Ingrediente:Chiftelute indiene

  • 225 g linte galbenă, despicată
  • 5 cm dintr-un baton de scorţişoară, rupt în bucăţele
  • 4 cuişoare
  • 2 linguriţe seminţe de coriandru
  • 2 linguriţe seminţe de cumin
  • 1/2 linguriţă boabe de piper negru
  • 2 linguriţe piure de usturoi sau usturoi zdrobit
  • 2 linguriţe piure de ghimbir sau ghimbir ras
  • 225 g spanac proaspăt
  • 2 linguri coriandru proaspăt tocat mare
  • 8-10 frunze de mentă proaspătă sau 1/2 linguriţă mentă uscată
  • 1-2 ardei iuţi verzi, fără seminţe
  • 1 ou
  • sare
  • 50 g ceapă, tocată mare
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui

ornare:

  • frunze de mentă proaspătă

garnitură:

  • 8 pitta sau lipii mici, prăjite pe grătar

 

Mod de preparare:

Se spală lintea, apoi se acoperă cu apă şi se lasă la înmuiat 2-3 ore. Se încălzeşte o tigaie mică cu fund gros, pe flacă­ră potrivită. Se pun scorţişoara, cuişoarele, coriandrul, seminţele de cumin şi boabele de piper Se prăjesc 1 minut sau până când încep să-şi eli­bereze aromele. Se transferă pe o farfurie pentru a nu se prăji prea mult şi se lasă să se răcească.

Se scurge lintea de apă şi se pune într-o tigaie împreună cu usturoiul, ghimbirul şi spanacul. Se fierb la flacără potrivită, amestecând 1 -2 minute până când spanacul începe să lase apă. Se reduce flacăra, se acoperă, amestecând ocazional până când s-a absorbit lichidul. Se poate scoate capa­cul spre final pentru a lăsa să se evapore apa.

Intre timp, se macină condimentele prăjite într-o piuliţă sau cu ajutorul unei râşnite, apoi se trans­feră într-un blender în care se adaugă amestecul de linte cu spanac, coriandrul proaspăt, menta, ardeii iuti, oul şi sarea după gust. Când amestecul s-a omogenizat se adaugă ceapa şi se mixează timp de câteva secunde pentru a obţine bucăţele de ceapă mai mari.

Se încălzeşte grătarul la maximum şi se împarte amestecul în 16 chiftele egale. Li se dă o formă rotundă aplatizată cu un diametru de 5 cm. Se acoperă o tigaie cu folie de aluminiu, care se unge cu ulei. Se pun chiftelele unse şi ele cu jumătate din cantitatea de ulei şi se prăjesc 4 minute.

Se întorc pe cealaltă parte şi se ung cu restul de ulei prăjindu-se încă 3-4 minute până când sunt rumenite şi crocante. Se servesc câte două chiftele aşezate pe câte o lipie prăjită pe grătan ornate cu frunze de mentă. Variantă: lintea galbenă despicată se poate înlocui cu mazăre galbenă.

Chiftelute indiene

Chiftelute indiene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.