Chiftelute de peste cu lapte de cocos
PrinteazaChiftelute de peste cu lapte de cocos din: orez, lăpte de cocos, frunze proaspete de banan,frunze de pandan, ton dezosat, frunze de lămâi, kemangi, roşie, tulpină de iarbă de lămâie, zeamă de lămâie, lapte de cocos, ulei, chili roşii, chili verzi, nuci înăbuşite, ceapa roşie, usturoi, ghimbir.
- 500 g de orez (înmuiat o oră sau două, clătit şi scurs bine)
- 200 ml lăpte de cocos
- frunze proaspete de banan, tăiate în dreptunghiuri de 12 pe 14 cm
- câteva frunze de pandan, tăiate în bucăţi de 4 cm lungime
Pentru umplutură:
- 250 g ton dezosat
- 2 frunze de pandan, tăiate felii subţiri
- 5 frunze de lămâi, tăiate subţire
- 25 de kemangi, tăiaţi felii mari
- 1 roşie tăiată felii mari
- 1 tulpină de iarbă de lămâie, tăiată fin
- 2 linguriţe de zeamă de lămâie
- 250 g lapte de cocos
- 3 linguriţe ulei
- 5 chili roşii
- 5 chili verzi
- 3 nuci înăbuşite
- 5 cepe roşii
- 2 căţei de usturoi
- 1/2 ghimbir tăiat
Mod de preparare:
Se stropeşte tonul cu zeamă de lămâie. Se lasă aproximativ un sfert de oră, după care se prăjeşte (sau se înăbuşa), în ulei circa treizeci de minute, până e bine făcut. Se înlătură carnea de pe oase şi se lasă deoparte.
In uleiul bine încins, se prăjesc condimentele, amestecând până când încep să-şi degajă aroma. Se amestecă bine peştele cu ingredientele şi se pregătesc mici chifteluţe.
Se modelează frunzele de banan pe fundul şi lateralele unor mici vase (de preferat de marmură).
Se amestecă uşoi orezul, să nu se sfărâme, cu laptele de cocos şi se pune un prim strat deasupra foilor de banan. Se aşază. în fiecare vas câte o chifteluţă de ton, se acoperă cu orez şi, deasupra, cu frunzele de pandan.
Se fierbe la abur, aproximativ o jumătate de oră. Se servesc calde.
Pofta buna!