Chiftelute in sos de rosii
PrinteazaO reteta de chiftelute in sos de rosii din: carne de vita, ceapa, usturoi, pesmet, branza, patrunjel, sare de mare, piper, ou, ulei de masline, vin alb si zahar tos. Ele pot alcătui şi un delicios fel principal – servite cu orez preparat la aburi sau consumate cu pâine ţărănească înmuiată în sos.
- 500 g de carne de vită tocată, de bună calitate
- 1 ceapă, curăţată şi tocată foarte mărunt
- 1 căţel de usturoi, curăţat şi tocat mărunt
- 50 g de pesmet
- 25 g de brânză Manchego (sau Cheddar) rasă
- 2 linguri de pătrunjel tocat, plus încă puţin pentru ornat
- sare de mare şi piper negru
- 1 ou mare, bătut uşor
- 2 linguri de ulei de măsline
Sos de roşii:
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă, curăţată şi tocată foarte mărunt
- 1 căţel de usturoi, curăţat şi tocat foarte mărunt
- 120 ml de vin alb sec
- 2 cutii de 400 g de roşii tocate
- 100 ml de apă
- 1-2 linguriţe de zahăr tos
Mod de preparare:
Pentru a prepara chiftelele, amestecaţi carnea de vită tocată, ceapa, usturoiul, pesmetul, brânza şi pătrunjelul într-un bol mare, până se omogenizează. Asezonaţi cu sare şi piper şi adăugaţi oul bătut pentru a lega compoziţia, amestecând cu mâinile. Rupeţi o porţiune mică din amestec, formaţi o chiftea şi prăjiţi-o într-o tigaie cu ulei până când este gata, apoi gustaţi-o pentru a o potrivi de condimente. Dacă este necesar, mai adăugaţi sare şi piper în compoziţie.
Cu mâinile umede, formaţi 16 chiftele, încercând să nu le presaţi prea tare. Aşezaţi-le pe o farfurie mare, acoperiţi-le cu folie alimentară şi lăsaţi-le la rece măcar 30 de minute, pentru a le permite să se întărească.
Intre timp, preparaţi sosul de roşii. Incingeţi uleiul de măsline într-o tigaie, adăugaţi ceapa şi usturoiul şi căliţi-le la foc mic până se rumenesc uşor. Măriţi puţin flacăra şi turnaţi vinul. Lăsaţi-l să clocotească până când scade la jumătate, apoi amestecaţi roşiile tocate, apa şi zahărul. Potriviţi de sare şi piper. Lăsaţi amestecul la foc mic, timp de 10-15 minute, până când roşiile se înmoaie, apoi luaţi tigaia de pe foc.
Pentru a găti chiftelele, încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare şi lată. Adăugaţi chiftelele răcite şi prăjiţi-le 5 minute, întorcându-le frecvent, până când se rumenesc pe toată suprafaţa. Turnaţi sosul de roşii deasupra şi mai lăsaţi-le la foc mic 10-15 minute, până sunt gata. Impărţiţi chiftelele şi sosul de roşii în boluri calde şi presăraţi pe deasupra pătrunjel verde, înainte de a le servi.
Chiftelute in sos de rosii
Pofta buna!