Chiftelute de spanac si cartofi cu raita de castraveti
PrinteazaO reteta de Chiftelute de spanac si cartofi cu raita de castraveti din: cartofi, sare de mare, piper, ulei vegeal, spanac, seminte de mustar negru, seminte de chimion, piper cayenne, faina, iaurt, castravete si zahar tos.
- 2 cartofi medii, aproximativ 500 g, curăţaţi
- sare demare şi piper negru
- 3 linguri de ulei vegetal, plus o cantitate suplimentară pentru prăjirea chifteluţelor de cartofi
- 250 g de spanac proaspăt, spălat
- 2 linguriţe de seminţe de muştar negru
- 1 linguriţă de seminţe de chimion
- 2 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi mărunt
- 1 linguriţă de sare de mare fină sau cupă gust
- 1 lingurţă de piper de Cayenne
- făină albă, pentru pudrat
Raita de castraveţi:
- 500 ml de iaurt simplu
- 1 castravete mare
- 1/2 linguriţă de seminţe de chimion
- 1/2 linguriţă de zahăr tos
Mod de preparare:
Preparaţi mai întâi raita. Bateţi uşor iaurtul într-un bol mare. Curăţaţi şi radeţi castravetele, apoi stoarceţi-l de cât mai multă apă înainte de a adăuga iaurtul. Prăjiţi seminţele de chimion într-o tigaie uscată aproximativ 1 minut, până când emană un miros plăcut, răciţi-le, apoi amestecaţi-le în raita, împreună cu zahărul. Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Răciţi-o până când este gata de servire; veţi beneficia de un plus de aromă dacă raita stă la rece câteva ore.
Pentru chifteluţe, tăiaţi cartofii în bucăţi mari şi adăugaţi-i într-o oală cu apă rece sărată. Daţi-i în clocot şi lăsaţi-i 10-15 minute până când se înmoaie (pentru a testa, înţepaţi-i cu un cuţit ascuţit). Scurgeţi-i bine şi puneţi-i din nou pe foc, pentru a-i usca. Cât sunt încă fierbinţi, daţi-i printr-o maşină de tocat sau pasaţi-i bine. Asezonaţi-i după gust şi lăsaţi-i să se răcească.
Incingeţi puţin ulei într-o cratiţă. Adăugaţi spanacul şi amestecaţi la foc iute până când se înmoaie. Puneţi-l într-o strecurătoare şi stoarceţi lichidul în exces cu o lingură. Puneţi frunzele pe un prosop de bucătărie pentru a mai absorbi din zeamă. Lăsaţi-le să se răcească, apoi tocaţi-le mare.
Incingeţi restul de ulei într-o tigaie, adăugaţi muştarul şi seminţele de chimion şi prăjiţi-le până încep să sfârâie. Luaţi-le de pe foc şi adăugaţi-le în bolul cu piureul de cartofi răcit. Puneţi spanacul tocat şi asezonaţi cu sare şi piper de Cayenne. Formaţi 8-10 chifteluţe din amestec, apoi aplatizaţi-le. Pudraţi-le cu puţină făină.
Incingeţi un strat subţire de ulei într-o tigaie lată (preferabil antiaderentă). Prăjiţi chiftelele în mai multe reprize, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte, până se rumenesc. Scurgeţi-le pe o hârtie-prosop, apoi serviţi-le calde, cu raita de castraveţi alături.
Chiftelute de spanac si cartofi cu raita de castraveti
Pofta buna!