Chimenul are o lunga si fascinanta istorie. Era cunoscut înca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite în piramidele egiptene. Romanii il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii. Chimenul este amintit si în Biblie, unde se povesteste cum se treiera cu ajutorul unor nuiele. Aceasta practica se mai foloseste si în ziua de azi în estul Meditaranei.
Theophrastus, un renumit filosof si botanist grec, spunea: Chimenul trebuie blestemat în timp ce este semanat, pentru ca recolta sa fie bogata. În timpurile stravechi, chimenul era un simbol al lacomiei si al ticalosiei.
Ciudat însa, în timpul Evului Mediu, aceasta semnificatie avea sa se schimbe, chimenul devenind un simbol al credintei. În Germania, unde chimenul este un condiment foarte popular, exista obiceiul ca mirii, la nunta, sa poarte la ei seminte de chimen, pentru a-si arata fidelitatea unul fata de celalalt.
Cultivarea
Chimenul este o planta mica, anuala, erbacee, creste pâna la o înaltime de 25-30cm. Este originara din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar în prezent se cultiva si în alte tari din Europa, în Maroc, Iran, Turcia, India, China si în America.
Chimenul creste cel mai bine în zonele însorite cu ploi putine. Florile mici, de culoare roz sau alba, cresc în inflorescente asemeni celor mai multor plante din familia Umbelliferae.
Recoltarea se face la aproximativ 4 luni de la semanare. Semintele mici, în forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie. Exista un sortiment de chimen negru ce creste numai în Iran. Semintele sunt mai mici si au o aroma mai dulce.
Chimenul negru este uneori confundat cu nigella, un alt condiment, care în bucataria indiana mai este numit si piperul negru.
Aroma
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica.
Când este folosit în combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare. Este recomandata prajirea chimenului înainte de macinare, astfel el va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor, gustul nu va mai fi atât de aspru. Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decât semintele albe.
Uz culinar
Având în vedere aroma sa puternica, chimenul este cel mai des folosit în bucatariile picante, puternic condimentate, de exemplu în bucataria indiana, în Orientul Mijlociu, în nordul Africii si în bucataria Mexicana.
Chimenul este un condiment de baza în majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit ca si condiment pentru supe, salate de varza, sfecla, chifle, pogaci, pâine, ostropel, în mâncarurile marocane pe baza de carne de miel si la condimentarea carnii în Mexic, la mâncaruri precum chilli con carne.
Pe lânga aroma putin amaruie, chimenul da o aroma usoara mâncarurilor atunci când este folosit. Chimenul negru este folosit cel mai des la mâncarurile indiene pe baza de orez. Acest condiment este foarte utilizat, de altfel, si în bucataria germana, în mâncaruri, la prepararea muraturilor si a cârnatilor sau pentru condimentarea renumitei brânze Munster.
Chimenul este utilizat si în Olanda, tot pentru condimentarea brânzeturilor, dupa retete stravechi, medievale.
Uz medicinal
Chimenul este cunoscut drept un stimulant al apetitului si este folosit la calmarea durerilor de stomac, împotriva flatulentei si a diareei. Este cunoscut drept bun galactogog (mareste secretia lactata). Mai este folosit si în medicina veterinara, iar uleiul de chimen este folosit în fabricarea parfumurilor.
Supa cu chimen
Supa cu chimen din: morcov, patrunjel, telina, chimen, faina, ulei, crutoane, sare. Ingrediente: 1 morcov 1 rădăcină de pătrunjel 1 ţelină mică 2 linguriţe de chimen 1 lingură de făină 5 linguri de ulei crutoane sare Mod de preparare: Chimenul se căleşte într-o lingură de ulei. Zarzavatul se curăţă, se dă pe râzătoare şi […]
Miel in chimen
Miel in chimen din: file de miel, unt, mar, ceapa, chimen, sare, piper, tarhon. Ingrediente: file de miel – 400 g unt – 30 g + 20 g pentru călit garnitura măr -100 g ceapă – o bucată chimen – o linguriţă sare piper tarhon tocat – două linguriţe Mod de preparare: Speli bine […]
Supa cu avocado si chimen
Supa cu avocado si chimen din: ceapa, dovlecei, telina, rosii, supa de pui sau bors, fasole, porumb, ardei iute, chimen, coriandru, avocado, chilli, suc de lamaie. Ingrediente: ceapa dovlecei telina rosii supa de pui sau bors fasole porumb ardei iuti chimen coriandru chilli suc de lamaie avocado Mod de preparare: Călesti o ceapă mică, […]
Baghete impletite cu susan si chimen
Baghete impletite cu susan si chimen din: faina, drojdie, apa, zahar, sare, ulei, susan, chimen. Ingrediente: 1 kg făină 1 lingură drojdie 2 căni apă călduţă 1 linguriţă zahăr 1 lingură sare 1 lingură ulei Pentru decor: susan chimen sare grunioasă Mod de preparare: Desfaci drojdia cu zahărul, puţină apă caldă şi doi pumni […]
Pofta buna!
Pune si niste retete