Cholent
PrinteazaCholent este un fel de mâncare ce îşi are originile în Franţa medievală. Denumirea provine probabil de la cuvintele franceze chaud (cald) şi lent (lent).
In secolul XIV, cholent a migrat spre Germania, unde cuvântul a intrat în vocabularul idiş, iar mâncarea a luat o formă mai apropiată de cea cunoscută astăzi. Acest fel de mâncare constituie prânzul tradiţional de sabat şi are drept ingrediente carne, cartofi, orz şi fasole.
De regulă se foloseşte carne de vită (o bucată mai grasă), dar poate fi şi de pui sau de miel.
La fel ca majoritatea tocăniţelor, şi aceasta se prepară prin rumenirea cărnii în ulei, urmată de celelalte ingrediente, care sunt acoperite apoi cu apă şi lăsate peste noapte într-un cuptor cu temperatură foarte scăzută.
Această etapă a preparării este esenţială pentru evreii practicanţi, deoarece astfel nu se încalcă interdicţia de a găti în ziua sabatului. A doua zi, carnea este pătrunsă de arome fantastice.
Se poate servi cu cârnaţi kiske sau knaidlach – găluşte de motzo sau făină de grâu.