Chou a la creme
PrinteazaO reteta de chou a la creme din: frisca, oua, faina, ulei, sare, apa, zahar, lapte si esenta de vanilie.
- 200 g frisca
pentru chou-uri:
- 6 oua potrivite
- 300 ml apa
- 200 g faina
- 75 ml ulei
- sare
- zahar
pentru crema de vanilie:
- 4 oua
- 270 g zahar
- 200 g faina
- 750 ml lapte
- esenta de vanilie
Mod de preparare:
Intr-o crăticioară, pune la fiert apa, uleiul, un praf de sare şi unul de zahăr. Când începe să fiarbă, adaugă toată făina cernută, dintr-odată, şi amestec-o vârtos cu o lingură/paletă din lemn, până se încorpo¬rează în amestecul lichid.
Amestecă în aluat, la foc mic, 4-5 minute, până se desprinde cu uşurinţă de pe marginile crăticioarei. Lasă-l să se răcească. Pune ouăle pe rând, amestecând foarte bine după fiecare. Adaugă următorul ou numai după ce precedentul s-a încorporat!
Pune compoziţia într-un cornet şi formează chou– uri pe tava tapetată cu hârtie de copt. Lasă spaţiu între ele, deoarece cresc la copt. Dă-le la cuptorul preîncălzit, la foc mare, pentru 15-20 de minute.
Micşorează flacăra, iar după zece minute, întredeschide uşa cuptorului şi mai lasă tava zece minute. Scoate gogoşelele, iar după ce se răcoresc, taie-le câte un căpăcel.
Pentru cremă, bate ouăle într-un castron şi freacă-le cu zahărul şi vanilia, după gust. Bate până obţii o compoziţie fină, apoi încorporează făina cernută şi laptele puţin încălzit. Pune vasul pe baie de aburi şi ţine-l până când se îngroaşă crema şi nu se mai simte gustul făinii.
Umple gogoşelele cu crema răcită, acoperă cu un strat de frişcă proaspătă şi aşază căpăcelul tăiat.
Chou a la creme
Pofta buna!