Choux-uri insiropate din aluat dospit
PrinteazaChoux-uri insiropate din aluat dospit din: oua, zahar, ulei, drojdie, lapte, faina, esenta, amidon din porumb, unt, sare, frisca, ciocolata.
Pentru aluat:
- un ou
- 2 linguri zahăr
- 2 linguri ulei
- 25 g drojdie
- 200 ml lapte călduţ
- 500 g făină
Pentru sirop:
- 250 ml apă
- o cană zahăr
- esenţă
Pentru cremă:
- 2 ouă
- 250 g zahăr
- 4 linguri amidon din porumb
- 250 ml lapte
- 75 g unt
- esenţă
- un praf sare
Pentru decor:
- 200 ml frişcă lichidă
- 100 g ciocolată albă
Mod de preparare:
Se mixează oul cu drojdia şi zahărul, apoi se adaugă uleiul. Se toarnă intercalat laptele călduţ cu făina, până se adaugă tot, apoi se acoperă cu un prosop şi se lasă cel puţin 30 de minute să crească atât cât să îşi dubleze volumul.
Se ung cu ulei 12 forme de silicon, potrivit de mari, apoi se toarnă cu lingura compoziţia dospită şi se dă la copt aproximativ 25 de minute, la foc potrivit, să se rumenească uşor.
Pentru sirop, se dă în câteva clocote apa cu zahărul, iar la sfârşit se ia de pe foc şi se adaugă esenţa, după preferinţă şi se lasă să se răcească.
Pentru cremă, se mixează cele 2 albuşuri cu un praf de sare, apoi se adaugă 4 linguri de zahăr si se mixează până se întăresc ca pentru bezea.
Cele 2 gălbenuşuri se freacă bine cu un pic de lapte şi amidonul, cu restul de zahăr şi restul de lapte rămas.
Se aşază castronelul deasupra altuia cu apă fiartă şi se amestecă în cremă încontinuu, până se întăreşte, se adaugă şi bezeaua din albuşuri şi se amestecă continuu până se obţine o cremă omogenă şi tare.
Se dă de pe apa clocotită şi se adaugă esenţa şi untul, amestecând până la încorporarea perfectă. Se lasă să se răcească.
Prăjiturelele coapte se însiropează bine, apoi se taie partea de deasupra a fiecăreia, se toarnă crema cu un poş, apoi se pune un strat de frişcă şi se aşază capacul.
După ce s-a umplut fiecare prăjitură însiropată, se decorează cu ciocolată albă. Se dă la rece cel puţin o oră.
Pofta buna!