Cimbrul – una dintre cele mai vechi plante culinare
PrinteazaCimbrul este una dintre cele mai vechi plante culinare; grecii îi spuneau „thymbra”, iar iromanii îl foloseau ca medicament şi pentru a icondimenta sosurile şi oţeturile.
Cimbrul e una dintre primele plante aduse în America de Nord de colonişti, iar acum e cultivat în scop comercial în California. Cimbrul are proprietăţi antiseptice şi se spune că e bun pentru tractul digestiv.
Cimbrul de vară dă gust cărnii, supelor, ouălor, salatelor şi sosurilor – tăiaţi-1 mărunt şi adăugaţi-1 la începutul gătitului. E un ornament atractiv, ce poate fi folosit în locul pătrunjelului.
Cimbrul de vară e cunoscut sub numele de „planta de fasole în unele părţi ale Europei, deoarece sporeşte gustul leguminoaselor, cum ar fi fasolea sau lintea.
Cimbrul de iamă e un bun înlocuitor al sării, dacă ţineţi regim. Uleiul său are un gust înţepător şi amar şi se foloseşte în comerţ pentru a condimenta salamurile.
Frunzele de cimbru se pot usca, iar crenguţele proaspete se pot păstra în ulei sau oţet pentru un gust picant.