Cinkaluk
PrinteazaUn preparat popular, întâlnit în satele din Malaiezia cu crevete, sare, orez fiert, ceapa esalota, chilii si suc de lamaie.
preparat specific malaiezian
Crevetele se spală în apă de mare, după care se scurge. Se pune sare şi se adaugă puţin orez fiert. Amestecul se toarnă într-un borcan. Se acoperă şi se lasă patru săptămâni la fermentat.
Când lichidul devine roz, înseamnă că orezul şi sarea s-au dizolvat, iar compoziţia, acum mai limpede, e gata. Cinkaluk se serveşte ca aperitiv, cu ceapă eşalotă, chilii şi puţin suc de lămâie ori se mănâncă împreună cu orez, peşte şi vegetale.
Este foarte, foarte sărat şi greu de dat după gustul european. Poate fi recunoscut, de la distanţă, după mirosul său pătrunzător şi inconfundabil.
Poftă bună!