Ciolanele de miel
PrinteazaCiolanele de miel, unele dintre cele mai puţin apreciate bucăţi de carne de miel, pot fi transformate, cu puţină răbdare, într-o mâncare deosebită.
Ele au numeroşi adepţi în diverse zone culinare, între care se distinge bucătăria mediteraneeană datorită bucătarilor greci şi nord-africani, care au transformat ciolanele în simboluri ale bucătăriei lor naţionale.
Această bucată de carne provine din partea din faţă a mielului şi este destul de grasă. Dacă se fierbe înăbuşit la cuptor, vreme îndelungată, grăsimea se topeşte, rezultatul fiind o carne fragedă, care se desprinde cu uşurinţă de pe oase.
Lichidul în care se fierbe carnea va determina, în final, aroma acesteia. El se face în general din supă de carne (de vită, viţel sau pui), vin roşu, roşii, plante aromate şi condimente.
Aromele specifice mielului şi cele ale supă se amestecă, pe măsură ce se găteşte carnea, creând un sos deosebit, care poate fi scăzut prin fierbere şi ulterior servit deasupra bucăţilor de carne, pe un platou, împreună cu o garnitură bogată de orez, cartofi sau cuşcuş cu unt.