Ciorba de berbec (sau oaie)
PrinteazaCiorba de berbec din: carne de berbec, morcovi, patrunjel, pastarnac, varza, rosii, ardei, sare, bors.
- 1 kg carne de berbec (oaie)
- 2 morcovi
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 varză mică
- 1/2 kg roşii
- 2 ardei graşi
- sare
- 1 l borş
Mod de preparare:
Carnea se spală bine şi se taie în bucăţi mai mici. Se pune apoi la fiert într-o oală cu 3 l apă, împreună cu zarzavatul (morcovul, pătrunjelul şi păstârnacul) ras. După ce clocoteşte, se curăţă spuma şi se adaugă sarea.
Când carnea este aproape fiartă, se adaugă varza tocată fin (fideluţă), roşiile tăiate în bucăţele mici şi ardeiul tăiat fin. Când carnea şi zarzavaturile au fiert bine, se adaugă borşul fiert şi curăţat de spumă în prealabil. Ciorba se mai fine câteva minute la foc să mai dea o dată în clocot.
Se mănâncă numai fierbinte şi, recomandabil, cu ardei iute.
Cei care vor să elimine grăsimea (seul) din ciorbă, o lasă câteva ore la frigider, unde grăsimea de oaie se strânge într-o crustă la suprafaţa lichidului. Aceasta se îndepărtează apoi cu o lingură sau cu o paletă.
Pofta buna!