Ciorba de ciuperci (Bors de ciuperci)
PrinteazaCiorba de ciuperci (Bors de ciuperci) din: ciuperci, ceapa, morcovi, patrunjel, bors, ou, ulei, sare, leustean, patrunjel, marar, ardei, rosii, cartofi, smantana.
- 1/2 kg ciuperci
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1 I borş
- 1 ou
- 2 linguri ulei
- sare
- leuştean verde sau uscat
optional (în functie de sezon):
- pătrunjel verde
- mărar verde
- ardei gras
- 2-3 roşii
- 2-3 cartofi
- smântână
Mod de preparare:
Zarzavatul se curăţă şi se toacă mărunt (sau se rade). Se pune apoi în apă caldă la fiert. Separat, ciupercile se taie în feliuţe fine şi se călesc (se prăjesc înăbuşit într-o tigaie cu ulei). Când ciupercile sunt gata, se adaugă în ciorbă.
După ce se mai dau de câteva ori în clocot, se adaugă borşul fiert (şi curăţat de spumă) în prealabil şi leuşteanul, după care se mai dă în clocot de două-trei ori.
In final, ciorba se ia de pe foc şi, când s-a mai răcorit, se adaugă oul bătut şi verdeaţa tăiată.
In timpul verii, la zarzavatul de supă se adaugă ardeiul tăiat mărunt, roşiile curăţate de coajă şi tocate, iar la urmă, puţin înainte de a pune borşul, se adaugă şi cartofii tăiaţi cubuleţe.
Se serveşte cu smântână.
Pofta buna!