Ciorba de dovleac cu lapte batut
PrinteazaCiorba de dovleac cu lapte batut din: dovleac, ulei, ceapa, morcov, ardei, costita, ou, patrunjel, cimbru, usturoi, lapte, smantana, sare, piper, cartofi, malai.
Pentru ciorbă:
- 1 kg dovleac bine copt
- 2 linguri ulei
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei
- 200 g costiţă
- 1 ou
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 crenguţă de cimbru verde
- 2 căţei de usturoi
- 10 linguri lapte acru
- 3-4 linguri smântână
- sare
- piper
Pentru mâmâliga de cartofi:
- 1 1/2 kg cartofi
- 200 g mălai
- 1 linguriţă sare
Mod de preparare:
Cureţi dovleacul de coajă şi seminţe, îl tai în bucăţi, cât să poată fi uşor de ţinut în mână şi îl dai pe râzătoare. Presari cu puţină sare dovleacul ras.
Cureţi ceapa, morcovul, ardeiul. Toci mărunt ceapa şi ardeiul, iar morcovul îl dai pe răzătoarea fină. Incingi într-o oală 2 linguri de ulei şi căleşti ceapa, morcovul şi ardeiul.
Când s-au înmuiat, adaugi costiţa şi mai laşi câteva minute. Adaugi dovleacul stors, usturoiul tocat, piperul şi 2 litri de apă.
Laşi pe foc până când dovleacul este fiert.
Intre timp, baţi bine oul cu laptele acru, iar când dovleacul e fiert, iei vasul de pe foc şi torni în fir subţire amestecul, cu ouă, omogenizând continuu.
Adaugi apoi smântână, pătrunjelul, condimentezi după gust şi pui crenguţa de cimbru, pe care o laşi în ciorbă pentru un gust special.
Pentru mămăliga de cartofi, fierbi cartofii decojiţi şi tăiaţi cuburi. Când s-au înmuiat, verşi trei sferturi din apa în care au fiert.
Adaugi mălaiul în ploaie, sarea şi laşi 1 minut pe foc mediu, ca să fiarbă toate. Iei vasul de pe foc, amesteci bine cu făcăleţul, netezeşti deasupra şi pui din nou vasul pe foc, pentru câteva minute.
Răstorni mămăliga pe un tocător de lemn şi o tai în felii cu aţa. Serveşti mămăliga alături de ciorba caldă de dovleac.
Pofta buna!