Ciorba de fasole alba cu tarhon
PrinteazaO reteta de ciorba de fasole cu tarhon si ceapa, morcovi, telina, albitura, usturoi, costita afumata, rosii, pasta de tomate, sare, otet si marar sau patrunjel.
- fasole albă 400 g;
- ceapă 60 g;
- morcov 100 g;
- ţelină şi albitură 100 g;
- tarhon 25 g;
- usturoi 25 g;
- costiţă afumată (opţional) 100 g;
- roşii proaspete sau în bulion 100 g;
- o lingură de pastă de tomate;
- sare şi oţet după gust;
- o legătură mică de mărar sau pătrunjel.
Mod de preparare:
Fasolea se alege de impurităţi, se spală (este indicat dacă se poate să o lăsaţi timp de 10-12 ore – peste noapte – la înmuiat în apă rece) şi se pune la fiert în apă rece. Se schimbă apa de fierbere de 2-3 ori, înlocuindu-se cu apă fierbinte.
După ce aţi făcut ultima schimbare a apei de fierbere, se adaugă costiţa întreagă. Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa şi zarzavatul tăiat mărunt, împreună cu sare, usturoiul tocat şi tarhonul opărit şi tocat.
După ce toate ingredientele sunt bine fierte, se adaugă roşiile decojite şi tăiate cubuleţe şi pasta de roşii diluată cu puţină supă. Costiţa se scoate, se dezosează, se taie cubuleţe şi se pune la loc în ciorbă.
Se mai fierbe încă 10 minute, după care se potriveşte gustul cu sare şi oţet. înainte de servire se adaugă verdeaţa tocată.
Poftă bună!