Ciorba de fasole boabe cu ciolan afumat
PrinteazaCiorba de fasole boabe cu ciolan afumat din: ciolan afumat, fasole, ceapa, marar, otet, sare, ulei, faina, rosii, tarhon.
- 1 – 2 ciolane afumate (jambon) mici sau mijlocii
- 2 căni de fasole (400-500 g)
- 2 cepe mijlocii
- 2 fire mărar uscat
- 2-3 linguri oţet
- sare
- 2 linguri ulei
- 2 linguri făină
- 1-2 roşii (sau 1-2 linguri bulion)
- 2 linguri tarhon proaspăt sau 1 lingură tarhon conservat (cu sare)
Mod de preparare:
Fasolea se pune la muiat în apă caldă de seara. A doua zi se scurge, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, împreună cu ciolanele şi mărarul.
Separat se pregăteşte un rântaş (sos alb – simplu): într-o tigaie cu ulei se pune la prăjit ceapa tăiată mărunt. Când este aproape rumenită, se adaugă făina (presărată pentru a nu face cocoloaşe), apoi se stinge cu zeama în care fierbe fasolea.
Când fasolea şi ciolanele sunt fierte, se adaugă rântaşul, roşiile tăiate mărunt (sau bulionul) şi tarhonul (spălat de sare şi tăiat mărunt – dacă este conservat). Totul se mai fierbe cam 5 minute şi apoi se acreşte cu oţet, după care ciorba poate fi servită.
Ciorba poate fi acrită şi cu bulion sau zeamă de varză.
Atenţie: Dacă ciorba nu are zeamă suficientă, în final, odată cu rântgşul se pot adăuga 1-2 căni cu apă fierbinte, după care se mai fierbe cam 10 minute.
Pofta buna!