Ciorba de salata verde cu afumatura
PrinteazaCiorba de salata verde cu afumatura din: salata verde, ceapa, morcovi, costita, iaurt, faina, ulei, oua, sare.
- 1 salată verde mare
- 1 ceapă medie
- 5-6 fire ceapă verde
- 6 morcovi noi (8 dacă sunt mici)
- 75-100 g costiţă sau slănină bine afumată
- 500 g iaurt simplu
- 1 linguriţă făină
- 3 linguri ulei
- 2 ouă
- sare
- oţet
Mod de preparare:
Tocaţi mărunt ceapa uscată, tăiaţi rondele ceapa verde şi morcovii. Tăiaţi cubuleţe cât mai mici afumătura. Spălaţi salata, tăiaţi-o în fâşi, inclusiv cotoarele frunzelor.
Incingeţi 2 linguri de ulei într-o oala, la foc mediu spre iute, prăjiţi afumătura cca 3 min, până începe să se rumenească uşor, apoi adăugaţi toată ceapa şi morcovii.
Amestecaţi frecvent şi căliţi-le împreună 3-4 min, până devine ceapa transparentă. Turnaţi 4 căni mari de apă clocotită, săraţi şi lăsaţi să fiarbă cca 10 min, până se pătrund bine morcovii.
Adăugaţi salata şi lăsaţi să mai fiarbă încă 5 minute.
Intre timp, bateţi uşor ouăle cu puţină sare, încingeţi 1 lingură de ulei şi faceţi-le omletă tare; tăiaţi omleta bucăţele.
Desfaceţi făina într-un castron, cu 2-3 linguri de apă rece, apoi adăugaţi treptat iaurtul, bătând bine să se omogenizeze cu făina.
După ce aţi pus în ciorbă salata şi a fiert, turnaţi iaurtul cu făină; amestecaţi bine, săraţi după gust şi eventual acriţi cu puţin oţet. Lăsaţi să clocotească 1 min.
Luaţi de foc, adăugaţi omleta tocată, amestecaţi şi serviţi fierbinte.
Pofta buna!